Craftmarket Moengo wordt magazijn

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

23 April 2020 19:01

Voor mij lezen

ALBINA - Enkele bewoners van Albina keken vreemd op toen gisteren de dakbedekking van één van de vier rijen (verkoop)vleugels van de craftmarket werd gesloopt. Freddy Daniëls, districtscommissaris (dc) van Marowijne Noord-Oost, ontkent dat de craftmarket wordt ontmanteld. “We gaan de markt een andere vorm geven. Het zal niet meer een open ding zijn, maar een magazijn”, zegt hij tegen de Ware Tijd.

Volgens geruchten in Albina heeft de dc een deel van de markt al verhuurd aan Chinese ondernemers. Zelf noemt hij het voorbarig om te stellen dat het magazijn al een huurder heeft. "Ik kan u alleen zeggen dat wij een magazijn bijbouwen. De craftmarket blijft. Het gaat erom dat wij ons districtsfonds zelf moeten versterken en zorgen voor de betaling van de markt, want dat is nog niet gebeurd."

Volgens de burgervader is er in Albina behoefte aan ruimte voor het opslaan van goederen. "Mensen hebben winkels, doen handel, maar hebben geen opslagplaats voor hun goederen. Vanwege de vraag ben ik met het idee gekomen om op grond van de wet Decentralisatie en financieel beheer ons districtsfonds te versterken."

De craftmarket Albina was het initiatief van Daniëls. Bij zijn aantreden als dc in 2016 wilde hij een eind maken aan het gedoogbeleid rond illegale straatverkoop in de binnenstad van de grensplaats. Daarom besloot hij naast de openbare markt ook een craftmarket te laten bouwen, toen hij door een groep crafters hiervoor werd benaderd.

De craftmarket staat achter de politiepost Albina, waar vroeger twee overheidswoningen waren. Die zijn afgebroken en de vier rijen kraampjes bouwconstructie zijn gebouwd, waarin negentig standhouders een plek konden vinden. Deze markt werd in 2018 geopend, maar heeft zijn bestaansrecht nooit bewezen.

Sinds vorig jaar komen er verkopers noch kopers. "Dezelfde mensen die mij voor deze markt hadden benaderd, verkopen hun producten in Paramaribo. Anderen willen het liefst dichtbij de koper zijn." Crafter Evy Sjapeki (58), die aardewerk en inheemse sieraden maakt en in Albina verkoopt, zegt dat ze maar één keer op de craftmarket heeft verkocht. Dat was vorig jaar toen er een driedaagse craft fair door de overheid was georganiseerd.

Zelf had zij geen behoefte aan een stand. "De plek is niet bekend waardoor kopers er niet naar toe kwamen", zegt de crafter, die op haar vijftiende als hobby producten begon te maken. "Als mensen thuis langs komen verkoop ik. Mijn moeder woont te Bigiston waar veel toeristen naar toe gaan en dan lever ik mijn spullen liever aan haar, waar ze sneller verkocht worden." Volgens Daniëls zijn de mensen nog onvoldoende bewust dat als er een centrale verkoopplek is de kopers vanzelf ernaar toe zullen komen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel