COLUMN: Franchepane!

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

23 April 2020 18:00

Voor mij lezen

Raynell, ik vroeg je al eerder ook eens een kritische hand in je partijboezem te steken. Praat je leiders niet steeds na als een papegaai. Je hebt een zekere intelligentie, maak daar een keertje gebruik van. De onzin druipt er soms zo van af, dat ik mij afvraag of jouw partijleider ook jouw columns schrijft. Ik hoor namelijk een bekende echo die mij doet twijfelen aan je intelligentie. Waar haal je die onzin vandaan dat haast alle landen in de wereld dankzij COVID-19 gedowngraded zijn? Dat het niet klopt, moet je toch weten. De NDP-bubbel zondert zich verder af van de rest van Suriname en de wereld.

Weet dat dankzij sterke economieën als die van Nederland, landen in staat zijn hun samenlevingen garanties te bieden voor behoud van banen en ondernemingen. Ik heb er een zwaar hoofd over of Suriname dat zal kunnen doen. Dat je durft de oorzaak van het financieel-economische wanbeleid neer te leggen bij corona, vind ik een kwalijke zaak en zeer onverantwoord. De Surinaamse crisis duurt al sinds 2010. Je strooit zand in de ogen van Surinamers. Wees een man met ballen door de oorzaak van de teloorgang in de eigen gelederen te zoeken. Jij en jouw partij zijn nooit schuldig, a-no-mi. Het zijn altijd weer anderen die de veroorzakers zijn van onze nationale ellende. Tsja, wie het kruis heeft, zegent zichzelf.

Elke column weer bedel je dat met mij nog meer bewuste Surinamers zich aansluiten bij wat je noemt de grootste democratische partij. Ik zou, als ik jou was, de betekenis van het begrip democratie nog eens goed tot me laten doordringen. Kom eens een keer uit die ivoren toren en praat met het volk. Niet met whisky, ijs en sigaretten ergens langs een goot in Flora. Verdoof je niet omdat je de ellende niet aandurft. In jouw hoofd dalen de prijzen terwijl de realiteit bewijst dat de rijen voor goedkope levenspakketten steeds langer worden. Met dit onverantwoordelijke gedrag toon je nog meer aan dat er binnen de NDP-sekte geen ruimte is voor hoe het in de echte wereld aan toe gaat.

Je praat over de grootste democratische partij terwijl je weet dat er in de NDP geen plaats is voor tegengas. Ramon Abrahams is toch het levende bewijs hoe dictatoriaal de partij geregeerd wordt. NDP'ers in De Nationale Assemblee laten zich de wil van de president opleggen, terwijl die al tien jaar bewijst er geen enkele behoefte toe te voelen aan zijn grondwettelijke verplichting te voldoen door daar waar het hoort verantwoording af te leggen. Noem je dat democratie? Hij houdt geen enkele rekening met de inbreng van de oppositie, noch in DNA-verband, noch daarbuiten. Die wordt zelfs keer op keer geschoffeerd. Als democratie je niet aanstaat, trek je terug en scherm niet latent met jouw militaire macht.

Raynell, je bent een kind van na de militaire coup, van na de Decembermoorden. Over de Decembermoorden gesproken, al het verbale verzet en waarschuwingen van VSB, VES, ASFA en vakbeweging tegen de verdere teloorgang, hebben toen geen kans gekregen. Er was geen ruimte voor democratie met begrippen als vrijheid van meningsuiting en vrijheid van het individu. Elk protest werd hardhandig de kop ingedrukt omdat militaire belangen in het geding waren. Nu merk je hetzelfde door de democratie te ontkrachten. Je hebt toch gezien wat met Curtis Hofwijks en Wilgo Valies gebeurde toen zij protesteerden tegen het wanbeleid. Het militaire wandrag heeft Suriname niet tot een heilstaat gemaakt en daar zal nu ook niet veel aan veranderen. Als je het hart op de juiste plaats hebt, stap over je eigen schaduw heen de reële wereld in.

Ik vind het jammer Raynell dat je een schijnwerkelijkheid creëert. Je danst als een bezetene op onze ingestorte economie. "Het noodfonds van SRD 500 miljoen ligt alvast klaar om onze samenleving te beschermen tegen COVID-19." Ook zo'n voorbeeld waar jij je geen vragen bij stelt. Waar moet dat geld vandaan komen? Dat het is goedgekeurd, doet jou in euforische hallucinaties uitbarsten. De staat Suriname heeft met degradatie naar de junkstatus nog minder geld te besteden. Slechts twee mogelijkheden zijn er om aan die SRD 500 miljoen te komen: lenen of monetaire financiering. Zeg jij het maar. Niemand behalve jouw sekteleden zullen het je kwalijk nemen als je over je eigen schaduw heenstapt. Suriname is veel groter dan die enge NDP.

Stuart Rahan

franchepane2020@gmail.com

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel