OM wil Hoefdraad strafrechtelijk vervolgen

Minister Gillmore Hoefdraad. Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

23 April 2020 15:48

Voor mij lezen

Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday heeft vandaag een verzoek aan de voorzitter van De Nationale Assemblee gericht om minister Gillmore Hoefdraad van Financiën formeel in staat van beschuldiging te stellen. Het Openbaar Ministerie (OM) wenst de financiënminister strafrechtelijk te vervolgen in het kader van onrechtmatige zaken die bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) hebben plaatsgevonden, meldt de Ware Tijd zojuist.

Volgens de Ware Tijd is de vordering vergezeld van een opgave bevattende een feitelijke omschrijving van de misdrijven, waarvan de minister wordt verdacht alsmede van de wettelijke bepalingen waarbij deze misdrijven strafbaar zijn gesteld. Het besuit van het parlement op de vordering wordt door het Openbaar Ministerie afgewacht in verband met de instelling van de vordering tot gerechtelijk vooronderzoek bij de rechter-commissaris.

De procureur-generaal heeft donderdag president Desi Bouterse schriftelijk ook op de hoogte gesteld van de ingestelde vordering. Dezelfde documenten die aan het parlement zijn aangeboden zijn ook naar het staatshoofd gestuurd. Op basis van de wet Instaatvanbeschuldigingstelling en Vervolging Politieke Ambtsdragers, moet het parlement Hoefdraad in staat van beschuldiging stellen, voordat de vervolging formeel kan worden ingezet door het parket.

De Oud-governor van de Centrale Bank van Suriname, Robert Van Trikt, zit vanaf 6 februari vast voor onder andere het ondertekenen van oneigenlijke contracten met het Belgische bedrijf, Clairfield NV, zijn eigen bedrijf Orion, overfacturering van voertuigen en money laundering.

De gewezen governor wordt ook verantwoordelijk gesteld voor het gebruiken van ruim US$ 200 miljoen aan kasreserve door de regering zonder enige afstemming met lokale banken.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel