COLUMN: Rodney Cairo

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

23 April 2020 14:00

Voor mij lezen

Een amateuristische daad professioneel oplossen, voor deze taak staat het Openbaar Ministerie in de zaak-Rodney Cairo. Suriname zal moeten bewijzen dat, zonder aanzien des persoons, de rechtsstaat recht overeind staat. De willekeur van de poging tot ontvoering van Cairo, laat aan verbeelding niks te wensen over. Het kan iedereen overkomen die zich bedient van het vrije woord. Rodney Cairo stelde simpele vragen en deelde zijn mening over de rol van het Nationaal Leger bij beveiliging van goudvelden.

Dat militairen gebruikt worden voor de beveiliging van goudvelden is al jaren een doorn in het oog, ook van militairen. De minister van Defensie en de leiding van het NL halen regelmatig het nieuws over hun rol als er weer een militair betrokken is bij ongeregeldheden in de goudvelden. De daaruit voortvloeiende speculaties moeten voor eens en voor altijd uit de weg geruimd worden. Neem het laatste incident van 31 oktober vorig jaar te Benzdorp. Toen werd een militair van de Counter Terrorism Unit (CTU) dodelijk getroffen bij een aanval van zwaar gewapende Braziliaanse criminelen.

Daniëlle 'Doewet' Veira, toen al directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid, zei dat de militair bezig was met het verzamelen van informatie voor de dienst. Hij zou een verrassingsaanval niet hebben overleefd. Politie, militairen en DNV-functionarissen zijn het gebied ingetrokken voor nader onderzoek. Wat gingen zij onderzoeken? De moord op de militair maar niet wat die militair daar deed. Hij verzamelde geen informatie. Hij was er slechts om de daar aanwezige goudvelden te beschermen tegen aanvallen.

Nu militair Rodney Cairo vanwege zijn politieke aspiraties helderheid wil over de rol van het leger bij de goudwinning, heeft het er alles van dat iemand zich in zijn/haar persoonlijk belang voelt aangetast. Ik leg de nadruk op persoonlijk belang. Bij overtredingen begaan door een militair, is slechts de militaire politie met machtiging van het Openbaar Ministerie bevoegd tot arrestatie. Er was bij de mislukte poging militaire noch burgerpolitie aanwezig. Het waren vier gewapende burgers die heel ordinair een militair wilden ontvoeren.

Wat deze zaak nog meer naar een persoonlijk belang doet rieken, is het feit dat geen van de ontvoerders is meegenomen voor verder verhoor cq arrestatie. Omdat het volgens Veira om een geheim DNV-onderzoek ging. Dit slappe excuus kan je als buitenstaander gelijk lek schieten. Het DNV heeft geen enkele opsporingsbevoegdheid. Ook was de staatsveiligheid, die volgens Veira gewaarborgd dient te worden door haar dienst, niet in gevaar. Was de staatsveiligheid wel in gevaar geweest, dan hadden de ontvoerders hun geheime operatie alsnog afgerond en hun 'verdachte' ook alsnog meegenomen. En al helemaal toen het politie-arrestatieteam door hun chef Roberto Prade was teruggefloten.

Deze amateuristische operatie roept herinneringen op aan de jaren tachtig toen willekeurige burgers zonder enige vorm van proces verdwenen. Ouders, partners, broers en zusters vragen zich nog steeds af waar hun geliefde is gebleven. De Washabomoorden zijn zo een typisch voorbeeld van ondergeschikten die uit de pas liepen en hen het eeuwige zwijgen werd opgelegd. De mislukte ontvoering van Rodney Cairo heeft er alles van dat dit soort zaken buiten proportioneel worden aangepakt door invloedrijke autoriteiten die zich in hun persoonlijke belang aangetast voelen.

De publieke belangstelling voor deze zaak is groot. Veira is wederom zo vaag in haar bewering dat deze zaak "in een bepaalde lijn" wordt gebracht. Met die vaagheid komt zij moeilijk weg. Als je weet dat de operatie in opdracht van jou is uitgevoerd, heb je geen dagen of weken nodig om duidelijkheid te verschaffen tenzij je een doofpot in je keuken hebt staan. De samenleving is alleen gebaat bij een helder waarom van de keuze voor deze jonge politieke activist. Ik denk niet dat Ronni Benschop hem persoonlijk antwoord wilde geven op al zijn vragen. Gelukkig heeft de alerte buurman voorkomen dat we misschien nooit meer iets van Rodney Cairo zouden vernemen. De vele slachtoffers uit de jaren tachtig kunnen hun verhaal helaas niet navertellen. Het is nu aan het OM professioneel herhaling te voorkomen. Dat Veira professioneel wordt opgeofferd, zal ook mij niet verbazen.

taknangami@live.nl

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel