‘Ik ben teleurgesteld dat marrons en inheemsen niet zijn betrokken bij milieuraamwet’

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

12 April 2020 16:19

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Bisschop Karel Choennie is teleurgesteld dat inheemsen en marrons niet betrokken zijn bij de formulering en behandeling van de nieuwe milieuraamwet. "Paus Franciscus wil ook meer aandacht voor deze groep."

"Deze mensen mogen wereldwijd niet vergeten worden bij het maken van wetgeving. Bij het instellen van een nieuwe (milieu) raamwet zou er altijd een vertegenwoordiger van deze bevolkingsgroepen betrokken moeten zijn", zegt de bisschop. Volgens hem is met de inheemsen en marrons afgesproken dat ze daar zelf ook op moeten toezien.

Communicatie in tijden van corona

Twee jaar geleden is het bisdom gewezen op de noodzaak van het gebruik van digitale mogelijkheden. Er moest meer uitwisseling tussen priesters en bisdommen plaatsvinden via digitale kanalen. Nu, tijdens de coronavirus-crisis, heeft dat zijn vruchten afgeworpen.

"Ik val met mijn zestig-plus in de risicogroep. Dat betekent dat we weinig de deur uitgaan en met zo min mogelijk mensen in contact mogen komen", zegt hij in een telefonisch interview met de krant.

"Gelukkig zijn er de sociale media met tal van mogelijkheden." De bisschop zegt dat hij alle bisdomconferenties via Zoom organiseert en de vergaderingen met de priesters verlopen meestal via Skype, wat weliswaar van mindere technische kwaliteit is.

De coronavirus-crisis en haar negatieve effecten laten de geestelijke niet ongemoeid. Hij is vooral ongerust over de gevolgen voor het onderwijs. Suriname loopt nog erg achter op het gebied van infrastructuur voor het online onderwijs, waar nu op gehamerd wordt.

"Ik begrijp dat het moeilijk is als je klaslokalen niet op orde zijn, en je moet gaan praten over computers en online leren. Maar we mogen het onderwijs niet laten in deze lastige 'coronatijd'. We worden met de neus op de feiten gedrukt. Corona dwingt ons onszelf hierin nu te ontwikkelen."

Hij sluit af met een wijze les: "We moeten luisteren naar wat God ons wil zeggen. Deze generatie maakt voor het eerst een pandemie mee. Daaruit moeten we lering trekken, onze verantwoordelijkheden nemen en hoe we verder gaan met de schepping."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel