Gebruik Uni5Pay en Mopé toegenomen

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

12 April 2020 09:49

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Het advies om, voor het vermijden van persoonlijk contact, zoveel mogelijk digitaal te betalen is niet aan dovemansoren gericht. De digitale betaalsystemen Uni5Pay en Mopé merken sinds de coronacrisis een gestage toename in gebruik.

"Eigenlijk vanaf het hele COVID-19 gebeuren merken we wekelijks een groei van 400 procent oftewel honderdtallen downloads per week. Dus echt exponentieel", zegt Tirzah Keyzer, projectmanager bij de Hakrinbank Innovation Lab, waar Mopé onder valt.

Bij Uni5Pay is het niet anders. "Er is zeer zeker een toename geweest in deze periode en dagelijks tonen ondernemers interesse in de mogelijkheden die het systeem biedt", zegt  Regillio Wirht, directeur van Unified Payment Platform Suriname, tegen de krant.

Het platform is opgericht door Telesur, de Surinaamse Postspaarbank en Southern Commercial Bank. De oproep om bij voorkeur digitaal betalingen te doen, is bedoeld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Keyzer merkt dat de uitdrukking 'wan ogri tyari wan bun' hierbij goed past. "Zelf  timmeren we al hard aan de weg om Mopé in de markt te zetten, dus we moeten wel zeggen dat de mogelijkheden die een crisis biedt, nu zeker tot uiting komen." Ze reageert bevestigend op de vraag of het systeem de toegenomen aanvragen aankan en vertelt dat zowel consumenten als ondernemers interesse tonen.

Er worden regelmatig presentaties gehouden voor bedrijven die verzoeken krijgen van klanten om het systeem aan te schaffen. De zogenoemde mobiele portemonnee die in november is gelanceerd, maakt betalen en ontvangen via een smartphone mogelijk. De applicatie kan via een gekoppelde bankrekening opgewaardeerd worden.

Volgens Wirht willen steeds meer bedrijven Uni5Pay aanbieden, terwijl er ook steeds meer gebruikers zijn. Het systeem bestaat uit twee mobiele applicaties, Uni5Pay+ en Uni5Pay Merchant. De eerste stelt de gebruiker in staat om betalingen aan bedrijven te verrichten en overmakingen naar andere gebruikers uit te voeren. Met Uni5Pay Merchant kunnen bedrijven betalingen accepteren.

Wirht vertelt dat er vanaf de introductie in augustus ruim vijfduizend gebruikers en meer dan honderd bedrijven zijn aangesloten op het systeem. Hoewel de applicatie in principe overal in Suriname gebruikt kan worden, merkt hij dat er ook ondernemers moeten zijn om de betalingen te accepteren. Er moeten daarnaast mogelijkheden zijn om op te waarderen, maar die zijn er niet in de verre gebieden. "In partnerschap met enkele instituten wordt hieraan gewerkt en dit zal binnenkort wel mogelijk zijn."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel