Covid-19, licht in de tunnel

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loadingfoto
previous next


We beleven donkere dagen. Zoveel is zeker. Voor velen in de Surinaamse samenleving zijn de overheidsmaatregelen om de huidige situatie rond het Covid-19-virus in te dammen letterlijk te zwaar om te dragen.  En net, op het dieptepunt van deze donkerte, op een moment dat de regering overweegt nog zwaardere maatregelen op te leggen verschijnt er, van uit verschillende plaatsen in de wereld, licht in de tunnel. Onafhankelijk onderzoek door vermaarde virologen en wetenschappers in de VSA, Duitsland en Engeland tonen aan dat de oorspronkelijke inschatting van het gevaar van het coronavirus dat leidt tot de longziekte Covid-19 misschien werd overschat.

Respect voor de Surinaamse regering, die in het begin van de pandemie duidelijk de juiste acties heeft ontwikkeld. Samen met het NCCR, het crisisteam en alle hulpverleners in het land is zij er in geslaagd de gevreesde pandemie in te dammen.  Suriname kent slechts 10 positief besmette personen en dat is al een tijdje zo. Het neemt zelfs af.

In het begin van de pandemie reageerden regeringen en leiders overal ter wereld, zeer gepast op de bestaande berichtgeving.  Je kan maar roeien met de riemen die je hebt en die riemen werden vooral door de WHO ter beschikking gesteld.  Er waren weinig gegevens beschikbaar en wat werd medegedeeld zag er allesbehalve goed uit.  Laten we ons gelukkig prijzen dat de leiding in Suriname voor onmiddellijke lock-down koos. Het heeft ons voor groter onheil bewaard.

Het grootste probleem van regeringen was inderdaad het tekort aan informatie. Niemand wilde achterblijven en het risico lopen om als onverantwoordelijk te worden gebrandmerkt. Vanuit ethisch en sociaal standpunt vanzelfsprekend ook een juiste keuze gezien de toenmalige cijfers over de besmettingsgraad van het virus.

Maar wetenschappers zitten niet stil.  En dankzij hen verschijnt er steeds meer licht in de tunnel. Franse artsen ontwikkelden een geneesmiddel dat nu al in vele ziekenhuizen in gebruik is. Een vergelijkende studie van de informatie betreffende het coronavirus met gegevens over “gewone griep” over de voorbije 20-30 jaren in Europa door Duitse en Engelse wetenschappers toonden geruststellende bevindingen.  “Geen reden tot paniek”, stelde de Duitse longspecialist en epidemioloog Wodarg.  Hij mocht zijn verhaal medio maart al op de nationale zender vertellen.Nog in Duitsland deed de universiteit van Bonn uitgebreid onderzoek in Kreis Heimsberg, het Duitse Wuhan. Het onderzoeksteam ging letterlijk van deur tot deur in dit zwaar getroffen gebied en onderzocht quasi alles, personen, huisdieren en alle mogelijke oppervlakten.  “Deutsch Gründlich”, zeg maar.  Het rapport dat eind maart verscheen geeft heel wat reden tot optimisme en brengt veel licht in de tunnel.  De manier waarop het virus wordt overgedragen is nu heel goed in kaart gebracht en tekent het begin van een mogelijke doordachte exit uit de huidige lock-down.

Redenen genoeg om het licht in de tunnel beginnen te zien. Covid-19 is alvast niet de pest die in het middeleeuwse Europa miljoenen slachtoffers eiste…

Het volledige artikel kan u hieronder downloaden.

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (1)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait