Provocerende jongeren ook betrekken bij de samenleving

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

6 April 2020 05:08

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Sinds de afkondiging van de partiële lockdown in de vorm van een avondklok vorig weekeind ter voorkoming van verspreiding van het coronavirus, hebben vooral in Paramaribo Zuid jongeren getracht de autoriteiten te provoceren. Ze komen vooral uit minder gegoede wijken zoals Latour en Ramgoelam.

Op sociale media zijn veel filmpjes te zien waarin de jongeren na het ingaan van de avondklok op straat of aan het feesten zijn. De afkeurende commentaren uit de samenleving spreken voor zich en mensen vragen zich vooral af waarom deze jongeren het maar niet willen begrijpen. 

Manon Sanches, voorzitter van de Vereniging van Psychologen schrijft het provocerend gedrag vooral toe aan het feit dat sommige jongeren zich niet betrokken voelen bij de samenleving. "Als we kijken naar waar dit soort gedragingen zich afspelen, merk je dat het vooral gaat om wijken die na de binnenlandse oorlog voornamelijk bevolkt werden door binnenlandbewoners. Het zijn groepen die zich vermoedelijk niet betrokken voelen bij de samenleving."

Sanches vergelijkt ook het leven en de cultuur in het binnenland met dat van de stad. "Ze zijn, toen ze zich in de wijken vestigden niet goed opgevangen, waardoor zij zich het buitenbeentje voelen van de samenleving. Leven en communiceren in het binnenland is heel anders dan in de stad. Vaak zijn het ook de gemarginaliseerde groepen, dus groepen die niet worden meegenomen of meegeteld in de ontwikkeling van de samenleving en van ons beleid. Daar heeft de overheid zeker in gefaald."

De afgelopen dagen hebben instanties zoals de politie getracht om de jongeren meer voorlichting te geven. "Het is natuurlijk geweldig dat de autoriteiten de tijd hebben genomen om de jongeren en de ouders uit te leggen naar het waarom van de partiële lockdown. De nadruk daarbij is gelegd op de bijdrage die zij kunnen leveren om de samenleving te helpen beschermen. Dit draagt ertoe bij dat ze zich deel van de samenleving gaan voelen."

Op de opmerking dat opvoeding ook een rol speelt in het gedrag van de betrokken jongeren zegt Sanches dat het best zou kunnen. "Maar je moet ook nagaan dat de ouders die ook niet goed zijn opgevangen door de overheid of samenleving het eveneens moeilijk hebben. Vaak zijn het ouders die met twee of drie banen proberen om het hoofd boven water te kunnen houden als gezin en daardoor niet genoeg tijd en ruimte hebben om hun kinderen discipline bij te brengen."

Het gevolg hiervan is dat hun kinderen vooral optrekken met 'slechte' vrienden die ook niet begrijpen waarom de politie tegen hen optreedt. Ook achterstand in scholing zou volgens Sanches ten grondslag kunnen liggen aan het wangedrag. "Een lichtpuntje is wel dat wanneer ik naar de school kijk er een kentering lijkt te komen voor deze doelgroep en dat geeft hoopt dat het goed komt."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel