COMMENTAAR: Betere verbindingen

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

HET HOGE WOORD is eruit. De scholen zullen na 15 april gesloten blijven. In eerste instantie was deze datum aangegeven als de dag voor mogelijke heropening. Maar omdat schoolbussen volgens Lilian Ferrier, minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur rijden met wel dertig tot veertig kinderen die dicht op elkaar zitten, en klassen in veel gevallen wel dertig of meer leerlingen hebben is de vereiste social distance van twee meter niet haalbaar.

De Unesco - de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur - luidde recent de noodklok. Meer dan anderhalf miljard kinderen in 65 landen genieten geen onderwijs op school omdat die gesloten is. Suriname is daar geen uitzondering op. Het VN-orgaan maakt zich ook zorgen omdat het lijkt alsof de armere kinderen niet mee zullen kunnen met alternatieven zoals afstandsonderwijs. Toch is het belangrijk dat we ons tot het uiterste inspannen om kinderen die de toekomst van de wereld zijn, zo goed mogelijk te accommoderen.

Tijdens een van de eerste persconferenties van het COVID-19-managementteam riep Ferrier geïnteresseerden op die wilden helpen met het ontwikkelen van manieren om kinderen via digitale media te voorzien van de benodigde educatie. Nu is het ministerie bijna zover om via de televisie te beginnen met afstandsonderwijs voor kinderen van de vijfde en zesde klassen. En ondanks dat Ferrier aangeeft dat er nu nog geen achterstand is omdat de vakantieperiode is ingelast, moet gezegd worden dat in het tempo waarop het ministerie werkt, de achterstand heel snel kan toenemen.

De bezorgdheid is des te groter wanneer in aanmerking wordt genomen dat scholen de opdracht hebben gekregen om onlinelessen voor te bereiden, terwijl sommige van deze instellingen niet eens beschikken over internetaansluiting. Het is ten hemel schreiend wanneer ook nog in overweging wordt genomen dat niet eens overal in het land televisiebeelden ontvangen kunnen worden. Dan hebben we het nog niet over internetverbinding waarbij er realtime reactie gegeven kan worden. Pc's en laptops vallen, gezien de huidige economische situatie, bovendien buiten het budget van veel ouders.

Het is daarom van groot belang dat nu al wordt bekeken hoe leerkrachten in te zetten om in hun gemeenschap zelf te trachten op individuele basis kinderen te voorzien van educatie. Natuurlijk kan dat ook via buurthuizen en dorpsorganisaties. Dit moet kunnen omdat de leerkrachten in overheidsdienst doorbetaald worden. We moeten ook beseffen dat we in dit land serieuzer moeten omgaan met de leus 'op weg naar betere verbindingen'. Internet en digitale verbindingen zijn broodnodig in de nieuwe wereld. Laten we ervoor zorgen dat we deze wijze les meenemen die de coronacrisis ons heeft geleerd.

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (7)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait