Bouwend Suriname loopt tegen gesloten rolluiken aan

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - Ligt het aan het coronavirus of aan de schommelende koersen? Feit is dat bouwend Suriname nauwelijks verder kan. Tot frustratie van doe-het-zelvers en professionals zijn veel bouwmaterialenzaken al weken gesloten. Het is flink zoeken naar één die open is. In Paramaribo-Noord hanteren sommige winkels afwijkende openingstijden; bij andere zijn de rolluiken al geruime tijd naar beneden.

Aannemer Stuart Kasannadi is op zoek naar de juiste materialen. Hij zegt dat veel spullen erg duur zijn. "Het is echt frustrerend. Bij de één betaal je bijvoorbeeld SRD 10 en bij de ander voor hetzelfde product SRD 15 en je bent veel tijd kwijt aan het zoeken. Die tijd heb ik niet." Het coronavirus zorgt ook voor een stremming van de stroom van klanten. Het personeel draagt mondkapjes, als bescherming tegen hoestende of niezende klanten. 

Werknemer Raoul Emod komt materiaal kopen. "Het meest frustrerende is dat vanwege de afschermingsmaatregelen bij winkels voor bescherming tegen het coronavirus, je niet zelf je materiaal kunt uitzoeken. Je moet zeggen wat je wilt. Vaak brengen ze het verkeerde." Hij is al een tijd onderweg, omdat zijn vaste winkel aan de Anamoestraat al weken dicht is. "Ik ben uren bezig en dan nog heb ik niet alles kunnen vinden."

Klusjesman Enzo Atmopero loopt eveneens tegen torenhoge prijzen aan. "Soms heb je geen keus. Ik heb mijn spullen moeten kopen voor tweemaal de oude prijs. En dan heb ik nog niet eens wat ik zelf heb uitgekozen."

De eigenaar van een Chinese bouwmaterialenzaak, die anoniem wenst te blijven, legt uit waarom zij open is. "Wij proberen de samenleving een beetje te helpen. We verkopen datgene wat we nog in voorraad hebben." Over de forse prijsstijgingen zegt ze: "We begrijpen dat, maar zijn afhankelijk van onze leveranciers. Wij zijn slechts de wederverkopers en hebben geen keus dan de prijs aan te passen."

De winkelier zegt dat ze haar prijzen niet zomaar verhoogt. De Economische Controledienst mag dat komen nagaan. "Maar ik denk dat het beter zou zijn als ze bij de importeurs starten met hun controle. Want wij, de winkeleigenaren reageren op hun prijzen en kunnen dan niet anders dan aanpassen."

Hoofd Economische Controledienst Olivia Spier wil de rust in de samenleving niet verstoren. "We gaan naar de winkels voor prijscontrole, en niet om vervelend te doen. We reageren op klachten. Maar alles gebeurt in goed overleg met de winkelier. Ook zijn er afspraken met de importeurs gemaakt." Spier zegt dat veel winkels voor bouwmaterialen hun deuren gesloten houden uit angst voor het coronavirus.

De voorzitter van de Algemene Aannemers Vereniging, Anthony Wong, steekt bouwend Suriname een hart onder de riem. Het bouwen ligt stil. Niet alleen vanwege de valutawet die voor heel wat problemen zorgt, maar zeker ook vanwege de coronacrisis. "Niemand wil risico lopen, dus ook de Chinese bouwmaterialenzaken niet." Hij benadrukt dat bouwers ook uiterst voorzichtig moeten zijn, omdat in de bouw social distancing moeilijk haalbaar is.

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (7)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait