Particuliere lijnbushouders voelen zich aan hun lot overgelaten

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - Particuliere lijnbushouders mogen al twee weken niet rijden vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Dit betekent géén inkomsten voor tientallen lijnbushouders en hun gezinnen. Zeker nu daar de regering al negen maanden achterloopt met het betalen van de brandstofcompensatie zijn buschauffeurs ten einde raad.

"We hebben geen geld meer om zelfs onze vaste lasten te kunnen betalen", aldus Faizel Bholai, een boze lijnbushouder op een massaal bezochte samenkomst van lijnbushouders vrijdagmiddag nabij de Dr. Jules Sedney Haven. De lijnbushouders hadden gehoor gegeven aan de oproep voor tekst en uitleg van hun voorzitter John Mahadewsing van de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO).

Hij zou vrijdag met de minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie Vijay Chotkan praten over de uitbetaling van achterstanden en de verdere gang van zaken betreffende de ingestelde veiligheidsmaatregel. Maar de voorzitter kwam niet opdagen tot grote teleurstelling van de leden.

"We voelen ons ernstig in de steek gelaten. We begrijpen de maatregel dat we niet mogen rijden. Maar door ons ook de negen maanden achterstand van de brandstofvergoeding niet uit te keren, zitten we nu zonder één cent", zegt Bholai. "Het is ons eigen zweet en bloed. We wensen opheldering en gehoord te worden."

Zijn collega Fabian Sichtman voegt toe: "We zitten al twee weken zonder werk thuis. Dat is lang zonder geld. We komen op voor onze belangen en hebben zelfs een brief gestuurd naar de president, De Nationale Assemblee, de minister van OWT&C en de PLO-voorzitter om onze noodsituatie duidelijk te maken. Maar we kregen geen reactie."

Hij legt uit dat de lijnbushouders de kosten voor brandstof zelf moeten voorschieten en dat deze dan middels een vergoeding per kwartaal zou worden terugbetaald door de overheid. Dat is negen maanden lang niet gebeurd. Voorzitter Mahadewsing zegt tegen de redactie dat het gesprek met de minister vrijdag niet heeft plaatsgevonden. Hij heeft wel te horen gekregen dat de gedeeltelijke lockdown voor nog tenminste één week zal voortduren.

Dat betekent dat de lijnbushouders ook volgende week niet mogen rijden. Ook stelde hij dat het probleem van de negen maanden achterstallige brandstofcompensatie in behandeling en doorgestuurd is naar het ministerie van Financiën. Verder heeft Mahadewsing aangedrongen bij de minister op compensatie voor de tijd dat de lijnbushouders niet aan het werk kunnen.

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (7)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait