Partijen gaan lijstverbinding aan op weg naar kandidaatstelling

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - Nu blok- of combinatievorming vóór de verkiezingen verboden zijn, zijn politieke organisaties bezig lijstverbindingen aan te gaan. De redactie verneemt dat alvast Pertjajah Luhur (PL) en Abop voor deze vorm van samenwerking hebben gekozen. Dit houdt in dat in sommige kiesdistricten de kandidaten van de ene partij op de kandidatenlijst van de andere komen te staan.

Ook Palu zal dit model toepassen, al wil voorzitter Jim Hok hierover geen bijzonderheden geven. Hij zal dat wel doen op 9 april, de dag van de kandidaatstelling. De kandidatenlijsten moeten dan worden ingediend bij het Hoofdstembureau in het kiesdistrict waar de partij gaat deelnemen. Vorige week zei Ronny Asabina van BEP aan de redactie dat zijn partij een lijstverbinding zal aangaan in twee kiesdistricten, maar ook hij wil daarover nog niet kwijt met welke partij(en).

Wel is bekend dat het gaat om Nickerie en Para. Maar hoe zeker dat is moet nog blijken, want een deel van de achterban is voor de samenwerking en het andere deel kiest ervoor om op eigen kracht de strijd aan te gaan. De krant verneemt uit goed geïnformeerde bronnen dat BEP in die districten zal samenwerken met de HVB. Ook PRO en APS werken samen. De eerstgenoemde keek uit naar meerdere partijen die op haar lijst willen staan.

De samenwerking met APS vergroot de verkiezingsdeelname in meerdere districten. Politiekleider Curtis Hofwijks van PRO zei vorige week dat APS sterk is in Para, Saramacca, Marowijne en Sipaliwini. Dit zijn gebieden waarop de focus van zijn partij niet lag. Nu, nog geen week vóór de kandidaatsteling, is de partij nog aan het overwegen om landelijk deel te nemen aan de verkiezingen.

Een lijstverbinding vergroot de kans op restzetels. Samen zijn de partijen instaat meer restzetels binnen te halen dan zonder lijstverbinding. Wie van de deelnemende partijen binnen de lijstverbinding de extra restzetel(s) krijgt is afhankelijk van de uitslag.

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (1)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait