Zoutwater tast landbouwgebieden Coronie aan

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

TOTNESS - Landbouwgebieden in het Coppenamegebied in Coronie zijn recentelijk aangetast door zoutwater. “Het gaat om kostbare grond die verzilt is geraakt waarop wij niet meer kunnen produceren”, zegt DNA-lid Cleon Gonsalves Jardin de Ponte van de Palu. Volgens hem is het zoute water binnengedrongen via de afvoerkanalen die rechtstreeks in verbinding staan met de zee.

De politicus is er niet over te spreken dat er geen kleppendeksels zijn aangebracht bij de buizen die onder de nieuwe asfaltlaag op de Oost-West verbinding zijn geplaatst. Ook is hij bezorgd dat er buizen met een kleinere diameter zijn geplaatst die ook heel weinig water kunnen verwerken. "Dat zal maken dat in de grote regentijd de gebieden in het zuidelijk deel van Coronie langer onder water zullen liggen dan voorheen het geval was."

Terwijl hij bezig was in het parlement dit probleem te bespreken is hem het zwijgen opgelegd door fungerend voorzitter Melvin Bouva, onder het mom dat zijn spreektijd om was. Gonzalves Jardin de Ponte vraagt de overheid nu er ook voor te zorgen dat het water uit de Coroniezwamp kan worden geleid naar de plantages waardoor de mensen hun landbouwactiviteiten kunnen voortzetten.

"We hebben gebieden waar er helemaal geen zoetwater is en men is daar dus geheel afhankelijk is van regenwater." In de droge tijd ontstaan hierdoor bevloeiingsproblemen. Coronie heeft meer dan vierduizend hectare areaal dat geschikt is voor de rijstteelt, maar de arealen worden niet benut. "Alleen de ondernemer Tjon A Loi heeft iets meer dan 200 hectare beplant, omdat hij over alle machines beschikt."

De vraag die de politicus bezighoudt is of Coronie de rijstbouw weer zal oppakken of kiest voor veeteelt. Volgens hem is voor het laatste gekozen omdat de waterkerende dam in het zuiden geen garantie biedt voor rijstbouw. Bedrijfsleider André Mora van Tjon A Loi: "Vanwege de extreme droogte zijn wij genoodzaakt via een ander kanaal water aan de zwamp te onttrekken voor de bevloeiing van de rijstarealen." Volgens hem wil het bedrijf meer dan vijfhonderd hectare inzaaien, "maar door al deze problemen kunnen we dat niet realiseren."

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (1)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait