Marktverkopers keuren houding marktmeester af

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - Terwijl marktventers door de coronamaatregelen van de overheid geen omzet hebben omdat de markt gesloten is, moeten ze toch standgeld betalen. Dat eist marktmeester John Lecton van hen, omdat volgens hem de kosten, zoals die voor nutsvoorzieningen, normaal doorlopen. Hij beroept zich op instructies van hogerhand. Marktverkopers beklagen zich ook erover dat hij hen onbeschoft behandelt.

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling, onder wie het marktwezen valt, zegt dat de regering bezig is te bekijken hoe ze marktventers tegemoet kan komen. De Centrale Markt gaat na een paar dagen gesloten te zijn geweest nu deels open voor groothandelaren. Standhouders zijn boos en willen kwijtschelding voor de periode dat ze verplicht thuis moeten blijven. Pogingen om tot een vergelijk te komen met de marktmeester zijn vruchteloos gebleven.

"Yu no man taki nanga a man dati. Hij is onbeleefd en schreeuwt je als een hond. A man no wani verstan san unu e taki", klaagt een van de venters tegenover de redactie. Over Lecton's verweer dat hij geld nodig heeft voor nutsvoorzieningen stelt een gedupeerde: "Ik kan niet begrijpen dat hij dat zegt. A no kan toch, dus na tapu unu a man wani kon puru a moni fu stroom nanga watra? De markt is van de overheid, dus zij moet ons helpen. Zij moet ons juist tegemoetkomen zoals het gebeurt in het buitenland. We verkopen niet, hoe moeten we dan betalen? We hebben ook een gezin te onderhouden."

Volgens de ontevreden groep betalen de mensen uit vrees voor rancune vanuit de marktleiding. "Den sma e frede daarom betalen ze. Want wie niet betaalt krijgt een boete van SRD 100." Dikan verzekert dat de mensen niet hoeven te vrezen. Volgens hem zullen belanghebbenden, onder wie marktventers worden uitgenodigd voor overleg.

"We gaan samen bekijken hoe we gezamenlijk het leed kunnen dragen. Je kan niet verwachten dat de mensen alles gaan kunnen betalen, want ze verkopen immers niet, maar laten we kijken wat er uit de gesprekken komt." De minister begrijpt dat ook voor de marktventers deze periode moeilijk is, maar "we laten niemand aan de zijkant".

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (4)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait