Gewoon doen!

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loadingfoto
previous next


Alsof de Covid-19 crisis niet al ernstig genoeg is, lijken sommige mensen er een schepje bovenop te (willen) doen. Hoe? Door de regels van het bevoegde gezag niet ten uitvoer te leggen en daarbij ook openlijk te provoceren. Kan dat? zou je je kunnen afvragen. Ja, het bewijs ligt daar! Al op de eerste dag van de 'avondklok' ging het (behoorlijk) mis. Eerlijk gezegd was dat bijna te verwachten. Protest tégen een bepaalde (overheids)maatregel is niks nieuws, maar in Suriname houden we van een kiek, ja toch? We nemen (té veel) dingen met een korreltje zout. Zelfs denk ik dat ondanks de continue stroom van voorlichting (nationaal als internationaal), de ernst nóg niet zó goed tot mensen is doorgedrongen. Het lijkt voor velen nog een vér van me bed aangelegenheid te zijn. Waarom dit alles?

Wangedrag komt haast overal voor: op de werkplek, in de sport, op seksueel vlak, maar ook thuis én of op school. Het is gedrag dat tégen de regels van het fatsoen ingaat. Alle regels worden in de wind geslagen. Ten zeerste afkeurenswaardig! Over de oorzaken van dergelijk gedrag, kunnen talloze argumenten geopperd worden. Wat echter vaststaat is dat wangedrag schadelijk kán zijn voor individuen die het begaan of er slachtoffer van worden. Dit soort gedrag kan daarom liever achterwege gelaten worden. Ten overvloede moet gesteld worden dat ongehoorzaamheid nog nooit beloond is geworden, dat leren (we) kinderen van jongs af. Het wordt altijd afgestraft!

Als ik naar de beelden kijk zie ik, Surinamers die het niet zó nauw nemen met het algemeen belang. Ik zie (jonge) mensen die het leven niet (meer) waarderen en dat van anderen op het spel zetten. Ik zie de mens die geen oor heeft voor de autoriteiten en diens regels. Een ding is duidelijk: de gevolgen zullen niet te overzien zijn als we zó doorgaan. Niemand heeft er thans baat bij! Eigenlijk nooit!
Wangedrag is een universele aangelegenheid, Suriname is dus geen exceptie. Maar
Je houden aan (de) regels is eigenlijk niet zó moeilijk. Doe het, gewoon doen!

Nathalie Valpoort

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (1)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait