Colombia: Eerste corona-besmettingen onder inheemse bevolking

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loadingfoto
previous De eerste corona-besmettingen binnen de inheemse Yukpa-groep in Colombia zijn dinsdag bevestigd. next


De eerste twee gevallen van het coronavirus zijn dinsdag bevestigd door de inheemse bevolking van Colombia. De vrees groeit dat de zeer besmettelijke ziekte kwetsbare tribale gemeenschappen zou kunnen verminderen.

De geïnfecteerden zijn twee mensen van de Yukpa-groep die in ernstige armoede leven in een cluster van geïmproviseerde schuilplaatsen en tenten in de noordelijke grensstad Cucuta. Dat heeft de National Indigenous Organization of Colombia (ONIC), de toonaangevende inheemse autoriteit van het land, bekendgemaakt.

Gezondheidsdeskundigen zeiden dat ze vrezen dat het coronavirus zich snel zou kunnen verspreiden onder stammen die weinig immuniteit hebben tegen ziekten die veel voorkomen in de algemene bevolking. Hun immuunsysteem wordt vaak ook verzwakt door ondervoeding, hepatitis B, diabetes en luchtwegaandoeningen zoals tuberculose, zeggen experts.

"We maken ons grote zorgen", vertelde Maricela Londono, ONIC-persvoorlichter, aan de Thomson Reuters Foundation. Verschillende andere mogelijke gevallen worden nauwlettend in de gaten gehouden in de inheemse reserves van Colombia, zei ze.

Ongeveer 2 miljoen inheemse mensen wonen in Colombia in 115 verschillende groepen, van de noordelijke bergen van het land tot het Amazone-regenwoud in het zuiden. De 56.000 inheemse families die in de buurt van steden en dorpen wonen, lopen een bijzonder risico, net als degenen die in grensgebieden wonen, zei de ONIC.

De stad Cucuta, waar de inheemse gevallen werden gevonden, is een belangrijke toegangspoort tot Colombia voor Venezolanen die op de vlucht zijn voor politieke onrust in hun thuisland. Leden van de Yukpa-stam wonen in beide landen.

Colombia heeft zijn grenzen met Venezuela, Ecuador, Peru, Panama en Brazilië gesloten, maar mensen kunnen onopgemerkt oversteken. "Het brengt iedereen in gevaar", zei Londono. Aangezien sommige stammen slechts enkele tientallen mensen of minder tellen, betekent de dood door het coronavirus dat sommige gemeenschappen met uitsterven kunnen worden bedreigd, aldus de ONIC en inheemse rechtengroepen.

Eerder in maart vertelden inheemse leiders in heel Colombia aan gemeenschappen dat ze zich moesten afsluiten, buitenstaanders weg moesten houden, sociale afstand moesten nemen en scholen en bijeenkomsten op voorouderlijk land moesten opschorten. Maar slechts ongeveer een vijfde van alle inheemse gemeenschappen heeft genoeg voedsel om hen door de afsluiting te loodsen, zei de ONIC. Sommige leden van de Yukpa-stam leven in Cucuta met weinig voedsel en geen stromend water.

Vorige week testte een arts in het buurland Brazilië volgens het ministerie van Volksgezondheid positief op het coronavirus. De inheemse gezondheidsdienst Sesai van Brazilië meldde ook verschillende vermoedelijke gevallen van coronavirus in inheemse gemeenschappen.

Colombia is sinds 24 maart gesloten en heeft al zijn nationale parken gesloten, waarvan er vele de thuisbasis zijn van inheemse volkeren. Het coronavirus heeft tot nu toe minstens 900 mensen geïnfecteerd en tot dusver 16 gedood in het land.

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (1)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait