Coronapersconferentie verandert in inbelmomenten

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - Het Covid-managementteam heeft woensdag de dagelijkse persconferentie veranderd in een persbriefing. Vanaf donderdag kunnen journalisten inbellen, lijfelijk aanwezig zijn kan niet meer. “De setting is veranderd. Vanwege technische redenen konden journalisten woensdag nog niet inbellen”, zei vicepresident Ashwin Adhin in zijn openingsstatement.

Er is woensdag deining ontstaan nadat bleek dat de achtste persoon die besmet is met het nieuwe coronavirus, de Franse ambassadeur Antoine Joly, contact heeft gehad met leden van het managementteam. Die zijn nu allemaal in thuisquarantaine geplaatst. Tot hen behoort Daniëlle Veira, directeur Nationale Veiligheid. In een videocall zei ze dat ook de staf, met wie ze dagelijks werkt, in thuisquarantaine is.  

"Inderdaad zijn we in quarantaine, omdat enkele van ons in contact waren met de diplomaat. Wij wachten nu de resultaten van Volksgezondheid af, want men moet berekeningen maken hoe dicht je op de persoon was en wat je allemaal hebt gedaan. Dat doet men dus nu", zei Veira. "I'm in good spirit. Het gaat goed."

De ambassadeur is in isolatie geplaatst in het Wanica Ziekenhuis. Cleopatra Jessurun, directeur van Volksgezondheid, zei dat als de mensen die nu in thuisquarantaine zitten, besmet zijn, ook zij in isolatie zullen gaan. 

Adhin verzekerde tijdens de persbriefing dat hij en zijn medewerkers gezond zijn. "Onze temperatuur is goed." Er waren tijdens de briefing, die onder meer live te volgen was via STVS (8.2), Gov.TV (8.3) en SRS geen journalisten aanwezig.

Naar aanleiding van de recente ontwikkelingen zei Carla Boëtius, voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten, dat "we al in beraad waren of we wel of niet zouden gaan naar de persbriefing". Zij ziet dit als een moment voor journalisten om stil te staan en te beseffen dat geen van hen besmettingsgevaar mag lopen. "Het is een gekte waaraan we nog moeten wennen", zei ze doelend op het coronavirus.

Boëtius vindt dat de dagelijkse persconferentie moet doorgaan en stelt voor dat wordt uitgeweken naar een grotere ruimte waar mensen voldoende afstand van elkaar kunnen houden. Suriname heeft intussen zijn regels over het afstand bewaren, de zogenoemde social distancing ,aangepast. Nu geldt twee meter in plaats van anderhalve meter. 

Jessurun zei dat het onderscheid tussen laag- en hoogrisicogebied is komen weg te vallen. Nu is elk land hoogrisicogebied. Wat Suriname betreft zei ze dat tot nu toe alle positieve gevallen te traceren zijn en dat de keten van besmetting niet kwijt is. Met dit laatste bedoelt ze dat de autoriteiten precies weten met wie de besmette personen in aanraking zijn geweest.

De directeur bevestigde dat er geen medicatie is die het virus doodt, wel die het remt. Elk regering moet afhankelijk van de omstandigheden bepalen wat voor het land wel of niet werkt. Het medicijn Interferon alfs-2b uit Cuba heeft volgens haar in sommige landen positief gewerkt. Het is een antiviraal of antineoplastisch geneesmiddel dat gebruikt wordt voor de behandeling van chronische hepatitis B.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait