Directeur Volksgezondheid roept samenleving op tot kalmte

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

Cleopatra Jessurun, directeur van Volksgezondheid, roept de Surinaamse samenleving op tot kalmte. Tijdens de dagelijkse persconferentie van het Nationaal COVID-19 Managementteam gisteren gaf de functionaris aan dat er op dit moment nog steeds acht positief besmette COVID-19-gevallen in Suriname zijn.

Verder zijn er 320 personen onder toezicht van de autoriteiten in thuisquarantaine. Het laatste positieve geval betreft een diplomaat. Hij is in het Wanica Ziekenhuis in isolatie geplaatst.

Twee van de positief besmette gevallen zijn niet meer op de intensive care unit en worden overgebracht naar een andere unit waar zij kunnen bijkomen. Op basis van de geldende protocollen zullen deze mensen gevolgd worden. Zodra zij twee negatieve testen hebben aan kunnen tonen, zijn zij vrij verklaard. “Dat stemt in elk geval goed”, aldus volksgezondheidsdirecteur Jessurun.

Zij benadrukte dat de bij herhaling aangegeven voorzorgsmaatregelen, handhygiëne, social distancing en geen samenscholing nog steeds van kracht zijn. Jessurun roept de samenleving op zichzelf in thuisquarantaine te plaatsen wanneer blijkt dat men in contact is gekomen met een besmette persoon. “Doe dit nog voordat de autoriteiten contact met u hebben opgenomen”. Afstand houden, handen met zeep wassen en bij ziek zijn thuis blijven, zijn de voornaamste regels die Jessurun doorgaf.

Gebleken is volgens haar dat het virus nog in de lucht kan zijn, maar om iemand te kunnen besmetten moeten het nog druppels zijn. Tot nu toe is bewezen dat als het virus in de lucht hangt het niet wil zeggen dat het iemand kan besmetten. Anders is het wanneer de besmette persoon in de handen hoest of niest en daarna een materiaal aanraakt en dus de druppels daarop overbrengt.

Zowel volksgezondheidsdirecteur Jessurun als vicepresident Ashwin Adhin gaf aan dat de vastgestelde social distancing nu twee meter betreft, waar dat voorheen anderhalve meter was. De vicepresident riep de samenleving ook op waakzaam te zijn en samen de strijd aan te gaan.

Jessurun wijst erop dat de concepten die gelden voor het COVID-19-virus van dag tot dag worden aangepast. Ook betrouwbare websites zoals Carva, John Hopkins en die van de PAHO passen steeds aan. Dit komt ook doordat COVID-19 nieuw is en het gedrag van dit virus in de wereld steeds veranderd.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait