Banken hervatten dienstverlening vanaf morgen

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

Op De Surinaamsche Bank (DSB) na, hervatten de banken morgen hun dienstverlening naar het publiek toe. Dit besluit is genomen na een breedvoerig gesprek tussen De Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) en de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA) Jennifer Geerlings-Simons en vicevoorzitter Melvin Bouva.

Tijdens de bespreking waren ook de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) en de Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen (Survam) aanwezig. In een persbericht wordt gemeld dat er afspraken zijn gemaakt voor het nader aanpassen van de wet met de werkgroep van DNA die op vrijdag 27 maart plaatsvindt. De officiële uitnodiging is al ontvangen door het bestuur.

Op advies van het SBV-bestuur hebben verschillende commerciële banken op 24 maart 2020 om een uur ‘s middags de deuren gesloten voor het publiek, nadat bekend werd dat de Wet controle valutaverkeer en transactiekantoren in werking was getreden.

Er is gekozen voor het stoppen van de dienstverlening naar het publiek, omdat de SBV het oneens is met de wijze waarop deze wet is aangenomen en afgekondigd. Er heeft geen overleg plaatsgevonden tussen DNA en de betrokken partijen en er is geen informatie gegeven door de Centrale Bank van Suriname (CBvS), hoe de banken invullingen dienen te geven aan de wet.

Hiermee was ook het vertrouwen van de banken geschaad om te komen tot goed overleg met DNA voor het bespreken en aanpassen van deze wet. Gezien de toezegging van de assembleevoorzitter om in samenwerking met de SBV, de VSB, de ASFA en de Survam de wet nader te bestuderen, is het voorstel om de banken per 26 maart, wederom te openen voor het publiek.

Er is rekening gehouden met de eind van de maand salarisbetalingen en de uitdagende tijden vanwege de COVID-19-crisis. DSB heeft besloten vooralsnog haar deuren gesloten te houden en zal met eigen berichtgeving naar haar klanten komen.

Voor morgen is er een gesprek met de CBvS, waarbij er gesproken zal worden over de pijnpunten in de wet. Er zal ook worden gesproken over hoe invulling te geven aan deze wet.

De SBV kiest voor het pad van dialoog om te komen tot een wetswijziging en indien de gesprekken niet succesvol zijn, zal er gezocht worden naar andere rechtsingangen. Na het gesprek van vrijdag zal er nadere informatie volgen over de vervolgstappen, staat in het persbericht.

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (12)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait