President bekrachtigt wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - President Desi Bouterse heeft maandag de wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren bekrachtigd. De volgende stap is volgens het NII dat het ministerie van Binnenlandse Zaken de wet afkondigt, waarna opname in het Staatsblad van de Republiek Suriname volgt.

"Voor de toekomst is de wet belangrijk om op langere termijn meer transparantie over de deviezenreserve aan iedereen te geven en de deviezenvoorraad beter te beheersen", geeft het NII maandagmiddag aan in een persbericht nadat Bouterse de zogenoemde Cambiowet had bekrachtigd.

Over de maatregelen, zoals opgenomen in de wet, wordt verwacht dat die een "positief effect" hebben op de koers. "Maar om een grotere daling te krijgen zal de regering nog wat andere maatregelen moeten nemen. Er moeten natuurlijk nog meer zaken worden gedaan om onze economie en financiële situatie te verbeteren en gezond te maken."

De nieuwe wet is zaterdag in de vroege ochtend in De Nationale Assemblee aangenomen. Sindsdien is er vanuit verschillende organisaties felle kritiek geuit door onder meer de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, de Surinaamse Bankiersvereniging, de Surinaamse Vereniging van Assurantiemaatschappijen, de Algemene Aannemersvereniging en de Vereniging van Cambiohouders Suriname.

De - in ogen van velen - omstreden wet werd zaterdag na een marathonzitting om vijf uur 's morgens met 26 stemmen aangenomen door de coalitie. Een dikke twee uur daarvoor waren zes oppositieleden uit protest weggelopen. In de wet is onder meer opgenomen dat er geen cash valutatransacties binnen Suriname mogen worden gedaan. De bedoeling van die regel is volgens NII dat de vraag naar cash dollars stopt of behoorlijk omlaag gaat.

NII geeft de verzekering dat iedereen zijn valuta mag houden. "De regering neemt geen dollars of euro's van niemand. Iedereen mag zijn valuta op de bank gewoon gebruiken om noodzakelijke valutabetalingen in het buitenland te doen via de valutarekening." Ook wordt aangegeven dat burgers hun valuta mogen lichten. "Let op: u mag het niet in Suriname gebruiken!!" wordt gewaarschuwd.

Het wisselen kan bij de bank, direct na opname, of bij een cambio. Onderstreept wordt dat de koers door de Centrale Bank van Suriname wordt bepaald. Het is cambio's verboden valuta te verkopen. De kantoren mogen alleen vreemd geld opkopen. "Die valuta moeten ze binnen twee werkdagen aan de Centrale Bank verkopen, aan niemand anders", staat in het persbericht.

De Centrale Bank van Suriname is verplicht elk kwartaal een rapport te publiceren over de valuta-inkomsten en -uitgaven en een inschatting voor de rest van het jaar. "Als de bank aangeeft dat er minder deviezen zullen binnenkomen dan uitgegeven, is de regering verplicht de import van sommige niet essentiële producten zodanig te verminderen dat de deviezeninkomsten en uitgaven tenminste gelijk worden." Het zijn "steeds tijdelijke maatregelen".

In het verlengde van dit punt zal de regering een lijst van essentiële goederen samenstellen. Daarop moeten verplicht voorkomen: voedingsmiddelen, medicijnen en andere medische middelen, productiemiddelen en zaken die de overheid nodig heeft. "In eerste instantie worden de importuitgaven voor niet- essentiële en luxe goederen beperkt. We hopen dat daardoor ook de eigen productie op gang komt."

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (7)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait