Stuttgart: “Nieuw coronavirus nu dichter bij huis”

Voedseltechnoloog Ricky Stuttgart. Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

28 Februari 2020 00:08

Voor mij lezen

Het nieuwe coronavirus, COVID-19, is nu dichter bij huis nadat de gezondheidsdiensten in Brazilië de eerste besmetting met COVID-1s in het land hebben vastgesteld, geeft voedseltechnoloog Ricky Stuttgart te kennen tegenover Suriname Herald. Volgens hem is het probleem veel groter.

Suriname zou juist strenger en agressiever moeten optreden tegen COVID-19. Dit, omdat Suriname niet beschikt over de nodige apparatuur, faciliteiten en manschappen om effectief te kunnen reageren op een landelijke uitbraak van het virus. Hij haalt aan dat Suriname niet eens medische verbruiksartikelen kan garanderen.

Stuttgart is van mening dat het ministerie van Volksgezondheid nogal nonchalant omgaat met deze kwestie. Hij verwijst naar de aanpak van een vermoedelijk geval van besmetting met het COVID-19-virus onlangs in Suriname. Het ministerie van Volksgezondheid heeft namelijk melding gemaakt van een vermoedelijk geval waarbij de Chief Officer van een schip, Suriname binnenkwam met hoesten en koorts.

Bij ondervraging bleek dat de man recent in Italië was geweest, waarna hij via meerdere landen in Suriname was aangekomen. Het testresultaat van de PCR was negatief op het COVID-19-virus. In overleg met de medische specialisten is toen aangegeven dat de isolatie niet meer vereist was en kon worden opgeheven. De Chief Officer mocht terug naar het schip. Stuttgart merkt op dat vermoedelijke gevallen 14 dagen in quarantaine moeten zijn ter observatie.

Stuttgart brengt ook ter aandacht dat er binnenkort een aanvang wordt gemaakt met het uitbaggeren van de Surinamerivier. De arbeiders zijn Chinezen die rechtstreeks uit China komen, maakt hij duidelijk. “Zo zijn wij bezig het probleem dichter naar huis te brengen”, zegt hij. Het is niet duidelijk als de mensen een screening ondergaan en of hoe het gesteld is met hun gezondheid. Stuttgart geeft verder aan dat de gezondheidsinstanties de nodige bekendmakingen doen, maar hij is van oordeel dat de handelingen die verricht worden curatieve acties zijn.

De mensen aanraden om slechts contact op te nemen met de arts wanneer ze ziek zijn, is volgens Stuttgart niet genoeg. Het is nog onduidelijk voor personen wat het vervolgtraject is. “Gaat de dokter langs bij een patiënt die aangeeft ziek te zijn?”, vraagt hij zich af. Ook wanneer personen uit een risicogebied komen moet de regering de mensen in quarantaine plaatsen en 14 dagen observeren. “Men moet niet aannemen dat deze personen komende uit risicogebieden eigendunkelijk zich zullen afzonderen”, zegt hij.

Wanneer een geval van het coronavirus geïdentificeerd wordt, is het al te laat want de persoon is al reeds in contact gekomen met een aantal personen, stelt Stuttgart.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel