‘We vechten nog steeds voor onze plek’

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

26 Februari 2020 20:43

Voor mij lezen

PARAMARIBO - “Na vijftig jaar vechten we nog steeds voor onze plek”, zegt Bastiaan de Boer, voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Fysiotherapeuten (SVF). Hij sprak zondag avond in het Lalla Rookh-gebouw tijdens de viering van het vijftigjarig bestaan van de beroepsorganisatie.

De vereniging is op 25 februari 1970 opgericht door de eerste Surinaamse fysiotherapeut, Frits Hunsel. "Niemand wist nog wat een fysiotherapeut was en hoe die in het zorgsysteem van toen paste. Het was en is nog steeds een strijd", zei Hunsel bij de herdenking.

Er is veel werk verzet om fysiotherapie op het huidige niveau te kunnen brengen. De Boer bedankt de mensen die daarvoor hebben gezorgd. "Het is niet altijd even makkelijk geweest. Zaken zoals bekendheid over fysiotherapie, acceptatie binnen het zorgsysteem en een eerlijke waardering die toen actueel waren, zijn nog steeds van toepassing."

Net als bij andere zorgverleners lopen ook voor fysiotherapie de tarieven achter op de realiteit. De Boer: "We hebben jaarlijks stapjes vooruit gemaakt in het verbeteren van de tarieven, maar zijn nog ver weg van wat we zouden moeten krijgen en dat maakt dat de zorg eronder lijdt."

De nieuwe zorgwet die wordt voorbereid baart ook de vereniging zorgen. "De SVF is hierover nooit geconsulteerd door de overheid. Wij hebben als vereniging een versie ervan onder ogen gekregen", zegt Aart den Hertog die de beroepsgroep vertegenwoordigt bij de Vereniging van Medici in Suriname.

"Het bevreemdt ons dat er een nieuw initiatief genomen wordt zonder dat de belanghebbenden daarbij betrokken worden. Aan de huidige basiszorgwet en de uitvoering ervan mankeert al veel. De SVF heeft dan ook geen vertrouwen in de mogelijke nieuwe zorgwet."

Volgens Feri Asin, de belangrijkste spreker zondagavond en oud-lid van de SVF hebben de fysiotherapeuten baanbrekend werk verzet. "Er is een periode geweest dat alle fysiotherapeuten van buiten kwamen. We hadden geen eigen kweek, maar gelukkig is daar twintig jaar na de oprichting van de vereniging verandering in gekomen", zegt Asin.

Hij behoorde met onder andere Hunsel tot de eerste groep fysiotherapeuten van Surinaamse komaf, die kwam werken in eigen land. Asin stelde ook dat er zeker plek is voor de beroepsgroep in de openbare gezondheidszorg. "Zonder de fysiotherapie kun je geen goed beleid maken, zoals voor niet-overdraagbare aandoeningen."

De rol van deze beroepsgroep werd vooral benadrukt tijdens een diabetescampagne, uitgevoerd met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). "Suriname had hierbij een voortrekkersrol en dat heeft voor samenwerking gezorgd tussen ons land en Sint Maarten", zegt Asin.

In 2019 is het ledenbestand van de vereniging met 41 procent gegroeid tot 53 leden. De groei is volgens De Boer te danken aan de fysiotherapeutenopleiding die in 1996 begon onder leiding van Tony Chang, oud-voorzitter van de SVF en voormalig opleidingscoördinator. De Boer: "Ik hoop dat niet alleen het aantal leden zal blijven groeien, maar ook de solidariteit."

Ook veel meer vrouwen kiezen voor dit beroep. Ongeveer 71 procent van de fysiotherapeuten in Suriname is vrouw. Volgens de WHO is het gemiddelde wereldwijd 67 procent. "De huidige trend binnen de beroepsgroep internationaal is dat de fysiotherapie door vrouwen wordt gedomineerd", aldus de Boer.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel