COLUMN: Franchepane!

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

26 Februari 2020 18:00

Voor mij lezen

Raynell, ik zie dat jij je kaderlessen trouw hebt gevolgd. De vier vernieuwingen heb jij je eigen gemaakt en je hebt er een vijfde vernieuwing aan toegevoegd. Verandering van de milieu-orde is een gegeven waar de wereld ons mee heeft geconfronteerd. Opwarming van de aarde, stijging van de zeespiegel, maar ook het bewustzijn dat we maar één aarde hebben. We kunnen tig redenen bedenken waar het milieu onder te lijden heeft zoals de toename van de wereldbevolking bijvoorbeeld. Echter, we zullen onszelf en anderen geen geboortebeperking opleggen.

Fijn te weten dat jouw partij het milieu als belangrijke pijler ziet in onze overleving. Alleen jammer dat de milieuwetgeving slecht wordt nageleefd. Kijk maar naar het kwikgebruik bij de goudwinning. We kennen allemaal de ziekteverschijnselen en geboorteafwijkingen bij baby's in het binnenland als gevolg van het vergiftigde rivierwater.

In Suriname kon je zo water uit de rivieren drinken maar nu denk je er twee keer over na. Nu ik toch het milieuvraagstuk met je bespreek, wil ik je vragen: hoe moeten we tegen de olievondsten voor onze kust aankijken? De wereld is met het klimaatakkoord waar ook Suriname voor heeft getekend, tot het inzicht gekomen dat fossiele brandstoffen de grootste milieuvervuilers zijn. Er zijn plannen om in 2050, dus over dertig jaar al, zo energieneutraal mogelijk te zijn. Wat hebben wij dan aan de olie die tot ver over deze datum heen voorradig is?

Ramon Abrahams heeft (nog) geen aanklacht ingediend voor rehabilitatie tegen de laster over zijn betrokkenheid bij corruptie. In het nepotismebeleid ben je echt ver gegaan als je beste mati je ontheft als minister. Onderhandse gunningen op het ministerie van Openbare Werken zijn beleid. Vanwaar de haast om de reguliere procedure voor inschrijving en toewijzing te omzeilen? En het is geen kwestie van bewijzen aanleveren als in de zaak tegen gewezen governor Robert van Trikt. Trouwens, je vertoont hetzelfde gedrag als je leiders. Tot het moment van fraude was Robert van Trikt de redder van de Surinaamse munt. Nu is hij jouw 'Trik trakje'. Je bent niet lief. Maar goed, Ramon Abrahams zal ooit ook zijn verworven rijkdom moeten verantwoorden. De Wet Openbaarheid van Bestuur zal hem daarvan niet vrijpleiten.

Beste Raynell, dat er geen handgemeen was na de zitting van de krijgsraad, betekent niet dat het land niet in een chaos verkeert. De NDP zorgt al bijna tien jaar voor chaos. Neem de uitspraken van hoofdpropagandist Cliff Limburg na de protestacties van maandag. De angst afgerekend te worden op 25 mei zorgt bij hem voor paniekaanvallen die elk beschavingsniveau ontberen. Hij weet dat hij het verlengstuk is van de gevangenis-vrezende-president. Het is zijn zaak, maar hij moet zich realiseren dat de staatsradio niet de plek is daarvoor. Het is propaganda waar geen cent voor wordt betaald. Dat zijn na tien jaar 5.200 uren of 217 dagen lang.

Tel uit je winst. Het is geen kracht Raynell, het is pure zwakte. Ook als je de drogredenen van Melvin Bouva en Roy de Miranda hoort die de protestactie als politiek bestempelden. Beide verwijzen naar 25 mei, de verkiezingsdag over drie maanden. Ik voer je even terug naar 1980. Er stonden vervroegde verkiezingen gepland voor 15 maart. Let wel vervroegde verkiezingen. De verbolgen militairen wilden toen niet drie weken wachten om hun protest te cashen.

Ik ben het helemaal eens met je dat Surinamers dit land moeten opbouwen, maar als ik jouw handreiking in deze gedachte aanneem, erken ik medeschuldig te zijn aan de verloedering. Ik ben niet tegen DDB, ik ben voor Suriname. Dank voor de uitnodiging voor maandag waarin ik zie dat je wederom dezelfde trekken vertoont als Cliff Limburg. Oproepen (met dag en tijdstip) via jouw column de dag der revolutie te komen herdenken is heel goedkoop. Suriname heeft geen powerplay nodig om wie de langste of grootste heeft. Suriname is gebaat bij rust in ontwikkeling. Een gegeven dat de NDP slechts met de mond belijdt. Devaluatie van de Surinaamse munt bewijst dat.

Stuart Rahan

franchepane2020@gmail.com

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel