Hoe kun je de kans op besmetting met het dodelijke coronavirus verminderen?

Shoeket logo

26 Februari 2020 14:25

Voor mij lezen

GFC NIEUWS-  Het dodelijke coronavirus heeft ons buurland Brazilië bereikt. Volgens experts in dat land is er een reële kans dat het virus zich verder verspreidt. Het aantal nieuwe landen dat besmettingsgevallen rapporteert, neemt elke dag toe.

Wat kun je doen om eventueel een besmetting met het coronavirus, andere virussen en ziektemakers te verminderen?

Elkaar de handen niet schudden, je handen vaker wassen met vloeibaar zeep en vervolgens drogen met een schoon wegwerp servet, vooral als je iemand een hand hebt gegeven. Gebruik in publieke ruimten, na het wassen van je handen, een schoon servet om de kraan te sluiten en eventueel deurknoppen te bedienen.

Vermijdt ook het contact met personen die griep – of verkoudheidsverschijnselen vertonen of uit risicogebieden komen. Dat zijn de belangrijkste adviezen die Amerikaanse virologen geven om het risico op een besmetting met het potentieel dodelijke coronavirus te reduceren.

De Europese verjongingsexpert Jonathan Clarke laat aan GFC Nieuws weten dat wij met z’n allen er een gewoonte van moeten maken om geen handen meer te schudden als je iemand tegenkomt of ergens op bezoek gaat. Talrijke wetenschappelijke onderzoekingen hebben aangetoond dat op deze wijze een heleboel virusbesmettingen en bacteriële infecties kunnen worden voorkomen.

Volgens verscheidene onderzoekingen verspreiden we meer ziektekiemen door handen te schudden dan door elkaar te kussen op de wangen of omhelzen.

Om de kans op besmetting met het coronavirus en andere virussen te reduceren adviseert het Surinaams ministerie van Volksgezondheid burgers om de handen vaker te wassen en een schoon servet te gebruiken bij het afdrogen. Ook het vermijden van zieke veestapels en wilde dieren, is een aanbeveling. Evenals bij hoesten en/of niezen een wegwerptissue gebruiken en deze gelijk in de vuilbak doen om anderen niet te besmetten.

Het departement benadrukt dat er nog geen besmettingsgevallen in Suriname bekend zijn.

Bent u koortsachtig, kortademig of heeft u ongewone longproblemen en een recente reisgeschiedenis naar China? Dan is het aan te raden om direct naar uw huisarts te gaan en te bellen naar de BOG-hotline op 178.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel