COLUMN: Hoop en zegen

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

26 Februari 2020 14:00

Voor mij lezen

De revo is door haar aanhangers, met name NDP’ers, deze week groots gevierd. Het gebied rondom het oude veerplein zag paars van de mensen. De massameeting was wat de opkomst betreft een eclatant succes. Zoals te verwachten een grotere opkomst dan de Bouta-musu-gwe-meeting een week eerder op het Onafhankelijkheidsplein. Helaas heeft de massale opkomst van de NDP’ers niet ervoor gezorgd dat ik de dag daarna wakker werd in een Suriname met een acceptabele, stabiele wisselkoers; minimale of geen corruptie; een goed handelbare staatsschuld; een land waar behoorlijk bestuur iets vanzelfsprekends is; een Suriname waar de echte issues tellen wanneer een verkiezing in aantocht is; een Sranan waar echte politieke partijen zich niet bedienen van fake news.

Waren de toespraken op het NDP-feest hoopgevend? Voor mij niet echt. Ik hoorde de retoriek van de afgelopen veertig jaar, nu voornamelijk uit de mond van napraters, babbelaars en schreeuwers die nog niet eens geboren waren of nog niet droog achter de oren waren toen de revo op 25 februari 1980 werd ingezet. Ik hoorde weer de hardnekkige ontkenningen dat op 8 december 1982 mensen zijn vermoord. Ze zijn niet vermoord, werd beweerd. Ze zijn gebeurd, want mensen praten constant over 'decembergebeurtenissen' in de hoop dat dit ingang vindt. Nergens in onze strafwetgeving ben ik het misdrijf 'gebeurtenis' of 'gebeurtenissen' tegengekomen. Zo lang dat niet het geval is hou ik het op moord, platte moord.

Het enig lichtpuntje voor mij in de toespraken maandagavond vond ik bij Amzad Abdoel. Hij beloofde een wet of wetsaanpassing om illegale cambio's en vergunninghoudende wisselkantoren die de koersen opdrijven aan te pakken. Ik hoop van ganser harte dat deze wetgeving effectief mag zijn, en een zegen mag zijn, want wat nu gebeurt is hemeltergend. Misschien dat alvast kan worden aangevangen met handhaving van bestaande regelingen die verbieden dat prijzen van goederen en diensten in vreemde valuta worden aangeduid. Laten de autoriteiten erop toezien dat geen enkel bedrijf of wie dan ook valutaprijzen presenteert. Laat iedereen gewoon verplicht de SRD als prijsaanduiding hanteren. Misschien dat daar een begin gemaakt kan worden met de ordening, want tot nu toe blijkt handhaving één van de grote problemen te zijn voor de naleving van al onze mooie wetten.

Opvallend vond ik ook de spreekbeurt, althans de verschijning, van Limbo op het podium. Bij mij rijst de vraag, komt hij op de kandidatenlijst van NDP? Time will tell. Mocht dat het geval zijn en hij wordt gekozen als parlementariër wens ik hem nu al succes toe. Limbo had het over het fake news dat vrijwel elke dag zijn lelijke kop opsteekt in de campagnes. Opvallend schijnen twee partijen het meeste last hiervan te hebben: de NDP en VHP. Het is ook opvallend dat beide partijen elkaar beschuldigen van de valse berichten.

In ieder geval kan de kiezer met voldoende common sense makkelijk door de valse berichten heen prikken, maar er is nog altijd een goedgelovig deel van aanhangers, dat vrijwel alles wat de partij over de tegenstander presenteert als zoete koek slikt. Hopelijk houden ze op 26 mei geen kater over aan al die zoete koek. Intussen heeft Idos het resultaat van zijn eerste opiniepeiling bekendgemaakt en bij de NDP wil die koek er niet in.

ivancairo@yahoo.com

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel