Curtis Hofwijks: ‘Wij moeten samenleving blijven scholen wat revolutie daadwerkelijk is’

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

26 Februari 2020 10:33

Voor mij lezen

PARAMARIBO - In reactie op de Revo massameeting van de NDP aan de Heiligenweg, zegt PRO-politiek leider en activist Curtis Hofwijks, niet van zijn stuk te zijn gebracht. Niet door de aanwezige massa noch van de toespraken. De revolutie is volgens hem niets anders geweest dan een ordinaire machtsovername met alle negatieve dingen die zo een overname met zich meebrengt.

"Van een revolutie was totaal geen sprake", stelt hij. Over uitspaken van Desi Bouterse, leider van de staatsgreep van veertig jaar terug, die zich er op beriep dat het Gods werk is geweest om de NDP aan de macht te helpen, is Hofwijks laconiek. "In elk geval zijn wij niet van plan mensen hun leven af te pakken. Dus als hij verwijst naar God, zullen wij het aan God overlaten."

Hofwijks merkt op dat door de open maar beperkte ruimte op het Revoplein, het aantal mensen veel meer leek dan er werkelijk waren. "Wij hebben de ervaring met onze acties dat op een open ruimte zoals het onafhankelijkheidsplein de mensenmassa kleiner lijkt. Je krijgt pas een goed beeld als je aan oppervlaktemetingen gaat doen."

Daarnaast benadrukt de PRO-politiek leider dat bij de massameetings van de NDP, het aspect van dwang, rancune en vrees niet uit het oog verloren moet worden. Hij is er zeker van dat een groot deel van de daar aanwezige mensen niet uit vrije wil naar de massameeting is gegaan. "Of ze zijn onder druk gezet, of er is ze iets gegeven of beloofd, zoals een pakket of zelf een baan of ze zijn bang om hun baan te verliezen", zegt Hofwijks.

Volgens hem heeft de revolutie zelf geen boodschap en gaat het om de personen daarachter. "Overigens zegt het in slaap vallen van de president, zijn vrouw en de assembleevoorzitter op het podium, waar een ieder bij was, genoeg van hoe moe zij zelf zijn van alles."

De massameeting afgelopen maandag heeft verschillende karakters gekend. Naast politieke scheldkanonnades op vooral de VHP en de rest van de oppositie, hebben alle sprekers Bouterse afgeschilderd als de daadwerkelijke redder van Suriname. De lijst van verworvenheden uit de 'revolutie' en de regeerperiodes van Bouterse werden bij elke spreekbeurt opgesomd.

Cliff Limburg maakte zijn debuut als spreker op een NDP-massameeting en minister Vidjay Chotkan ontpopte zich als een felle spreker die de ontwikkelingen van de regering verdedigde. Aan het eind onthulden Bouterse en vicepresident Ashwin Adhin een boekwerk waarin alleen al in deze regeerperiode meer dan 500 projecten zijn uitgevoerd.

Minister Vijay Chotkan van Openbare Werken waarschuwde de oppositie het 'Nest van de NDP' niet langer lastig te vallen. "Efu a godo disi bos, yu o abi fu libi a kondre disi." De bewindsman heeft zwaar kritiek geleverd op tal van beleidsmatigheden tijdens de Front en Nieuw Front periode, waarvan hij zegt dat die doorspekt waren van corruptieve activiteiten. Zo noemde hij het onafgemaakt hoofdbureau van politie, waar veel geld in is gestopt en het bouwsel nu onafgemaakt aan het afbrokkelen is.

Minister André Misiekaba heeft aan de massameeting een totaal ander tintje gegeven dan een normale speech. Compleet met een kerkelijke zanggroep werd het publiek geëntertaind met stichtelijke liederen die goed in de smaak zijn gevallen bij de massa die uitbundig meezong. Misiekaba die zichtbaar ontroerd was en zich tussen de mensen begaf, verontschuldigde zich dat hij niet kon speechen. Hij was te ontroerd door het zien van de menigte.

Al huilend tussen de mensen riep hij de regering op, meer dan ooit te voren harder te werken voor 'deze Surinamers'. "Na a volk hori baka gi unu en het minste dat wij terug kunnen geven is harder te werken voor het volk. Unu no o rust te leki ala den oso bow", zei hij onder andere.

Misiekaba die ook christelijke voorganger is, profileerde dat er een nieuwe toekomst is weggelegd voor Suriname. "In de Bijbel zijn veertig jaren het afsluiten van een periode en het inluiden van een nieuwe. Misiekaba verklaarde daarna dan ook dat nu de crisis in Suriname tot een einde is gekomen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel