OKB-voorzitter: Binnenland blijft zorgpunt bij verkiezingen

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loadingfoto
previous Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau. Zij houdt voor de vierde keer toezicht op de algemene, vrije en geheime verkiezingen. (Foto's: René Gompers) next


"Fake news of niet, het binnenland is het minst veilig georganiseerd en het blijft een zorgpunt," antwoordt de OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos onomwonden op een vraag van Starnieuws. Het OKB is drie dagen bezig met het afwikkelen van de formaliteiten met de ruim 800 toezichthouders voor de algemene, vrije en geheime verkiezingen van 25 mei. Het afleggen van de eed of belofte is een essentieel onderdeel van het proces. Op alle 638 stembureaus in het hele land wordt een waarnemer gestationeerd, zegt Van Dijk-Silos. Er wordt volgens haar alles aan gedaan om fraude bij de verkiezingen te voorkomen. 

Vrijdag en zondag is een groot deel van het proces afgehandeld. Vandaag kan overgegaan worden tot de afronding. De OKB-voorzitter geeft toe dat er nog zwakke schakels zijn in het controlesysteem, vooral in het binnenland waar de infrastructuur een rol speelt. Als voorbeeld haalt ze aan dat het hoofdstembureau van Sipaliwini, in Paramaribo is. Het stembureaumateriaal wordt vervoerd met politiebewaking en de voorzitter van het stembureau. Midden in het bos is er geen centraal punt waar er politie is en bewaking. 

Het materiaal gaat met een boot weg, vliegtuig of helikopter, begeleid door security en de voorzitters van de stembureau's. "Maar de controle zoals je die hebt in alle delen van Suriname, een soort van centrale controle, heb je niet in Sipaliwini. En dat maakt dat het een zorgpunt is. Op de stembureaus heb je onze toezichthouders, rondom het stembureau is er veiligheid, het stembureau personeel," merkt Van Dijk-Silos op. Vliegtuigen en helikopters landen niet in het dorp, maar op vliegvelden. Het materiaal moet daarnaar toe vervoerd worden. Meestal gaat vanuit het binnenland alleen de voorzitter van het stembureau mee met het vliegtuig en security. Er is geen toezichthouder bij, zoals dat wel in andere delen van het land het geval is. Deze zwakke schakel in de keten, moet worden opgelost. Er is nu daarom een extra instructie gegeven dat de toezichthouder ook mee moet naar de stad. 

In een geluidsopname die viraal ging, zei een vrouw dat er stembiljetten in stembussen naar het binnenland zijn vervoerd. Elk bericht, ook al is het nep nieuws, wordt door OKB onderzocht. Intussen heeft Binnenlandse Zaken aangegeven dat er stembiljetten in stembussen vervoerd zijn als oefenmateriaal van trainingen. De OKB-voorzitter merkt op dat als dit gecommuniceerd was vooraf met de samenleving, voorkomen zou worden dat zo een bericht zou rondgaan, want dan was men ervan op de hoogte. Ook de politieke partijen hebben het recht om in het stembureau te zijn. Zij moeten daar gebruik van maken, want ook zij houden toezicht, benadrukt Van Dijk-Silos. Hoe meer ogen, hoe beter de controle, benadrukt ze. 


Naast 638 toezichthouders voor alle stembureaus, zijn er 50 waarnemers voor de hoofdstembureaus, 50 mobiele ondersteuners/surveillancedienst, toezichthouders die de OKB-voorzitter rechtstreeks ondersteunen en personen die het ICT-systeem controleren. 

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (2)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait