De Vereniging van Particuliere Sociale Instellingen ademt weer

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - Na een periode van twee jaar inactiviteit heeft de Vereniging van Particuliere Sociale Instellingen (VPSI) woensdag bestuursverkiezingen gehouden. De inactiviteit had te maken met het verscheiden van de vorige trekker. Ondertussen hield Albert Heerenveen de VPSI levend.

"We waren in een winterslaap gedompeld", geeft ondervoorzitter Letitia Wasberg toe. "Dat maakte dat VPSI op een laag pitje draaide. Als iets om een persoon draait, valt het gemakkelijk uiteen", stelt ze.

VPSI heeft tot doel het bevorderen van de onderlinge samenwerking van particuliere sociale instellingen in Suriname. Het ondersteunen en coördineren van activiteiten ter verhoging van de kwaliteit van de dienstverlening en het verkrijgen van middelen voor de financiering van de dienstverlening van de aangesloten instellingen.

De nieuwe ontwikkelingen in de zorg vereisen activiteit zegt Wasberg. Ze praat over de wachtlijsten bij sommige bejaardeninstellingen en de hoogte van verblijfkosten die middels overleg nader bekeken moeten worden. Ze geeft aan dat 60 procent van de bejaarde mensen die nu willen inwonen in een centrum dementeren.

"De tehuizen zijn niet daarvoor opgericht en voldoen ook niet. Vandaar dat er gesproken moet worden om misschien een apart tehuis voor dementerenden te beginnen", aldus Wasberg

De organisatie richt zich op kwaliteitsverbetering van de materiële en immateriële zorg van drie groepen te weten: kind en jeugd; mensen met een beperking en senioren burgers. "Ook onder dit nieuwe bestuur blijven de doelstellingen recht overeind", zegt de nieuwe voorzitter Nirmala Gangaram- Panday

Het bestuur wil nu alle (semi-) particuliere sociale instellingen opnieuw registreren. Dit in het belang van de cliënten en het versterken van de instellingen. De instellingen zijn intussen al aangeschreven om zich te herregistreren.

Het gaat om ongeveer negentig geregistreerde organisaties op papier, waarvan enkele niet meer bestaan. Bij de totstandkoming van de Wet Opvang-instellingen in 2014 heeft VPSI een grote bijdrage geleverd aan het bepalen van de standaarden.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (2)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait