Sobere diploma-uitreiking markeert storm SHTTC

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

15 Februari 2020 05:26

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Als de overheid het Suriname Hospitality en Toerisme Training Centrum (SHTTC) niet snel de helpende hand reikt, kan mogelijk eind deze maand geen salaris worden betaald. Sinds 2015 heeft het centrum geen subsidie ontvangen en heeft nu hierdoor een tegoed van SRD 500.000 bij de regering. Dit zei directeur Rabin Boeddha donderdag bij de diploma-uitreiking aan zeventien personen die succesvol de koksopleiding niveau 2 hebben voltooid.

In tegenstelling tot voorgaande keren was er geen sprake van een feestelijk gebeuren. Boeddha: "Ik zeg bij elke diploma-uitreiking dat er donkere wolken hangen boven SHTTC, maar nu zitten we echt in de storm." Hij houdt er zelfs rekening mee dat het opleidingscentrum zal moeten sluiten. "Dat is niet uitgesloten als wij niet spoedig ondersteuning krijgen." Het SHTTC heeft tevergeefs regelmatig, jarenlang brieven en berichten gestuurd naar de ministeries van Arbeid en van Handel, Industrie en Toerisme.

"We hebben al die jaren de salarissen nog net kunnen betalen met inschrijfgeld van de studenten, maar ook daar merken wij een terugval." Dit jaar wordt gestart met nauwelijks dertig studenten. "Normaal starten we elk jaar met veertig tot 45. Er zullen er zeker enkele afhaken. We denken dat we ongeveer twintig overhouden, maar daarmee kunnen we de kosten niet dekken." Bij het SHTTC werken ongeveer vijftien personen.

De directeur blijft erop vertrouwen dat de overheid zal inkomen. "We hebben nog veel projecten die wij willen uitvoeren en opleidingen die wij willen verzorgen. Met projectgeld kunnen we het een en ander doen, maar geen lonen betalen." SHTTC is de enige instelling die gekwalificeerde krachten aflevert aan de horeca- en toerismesector. "Als we alleen kijken hoeveel eethuizen in de afgelopen tijden zijn gesloten zien we dat er een grote vraag is naar gediplomeerd en gekwalificeerde krachten."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel