Veel ondersteuning voor protestactie Onafhankelijkheidsplein

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

15 Februari 2020 03:37

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Activist Stephano ‘Pakittow’ Biervliet kan maandag een goede opkomst verwachten bij zijn geplande protestactie op het Onafhankelijkheidsplein. Zo hebben onder andere de vakbeweging en politieke partijen het bedrijfsleven hun ondersteuning toegezegd.

"We hebben een heleboel om ontevreden over te zijn en moeten oplossingen hiervoor afdwingen. Dit duurt te lang. Un yere dati wan protestmanifestatie e hori munde en wij gaan er massaal naar toe om samen te strijden." Dat zei Robby Berenstein, voorzitter van C-47, vrijdag tijdens een Assemblee van de Arbeid bij het hoofdkwartier van de vakorganisatie. Hij kreeg daarbij bijval van de verschillende vertegenwoordigers van de lidbonden.

C-47 heeft brieven gestuurd naar de directies van bedrijven, waar de vakcentrale bonden heeft, om hun medewerking aan medewerkers te verlenen om te gaan protesteren. Er is ook hierover geschreven naar de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en die heeft zijn medewerking toegezegd. VSB zal een beroep doen op de bedrijven om het verzoek van de respectieve werknemersgroepen in te willigen.

"We gaan de actie ondersteunen en het moet een signaal zijn dat we de verslechterde situatie niet meer tolereren", zei Berenstein. De VSB zegt in een circulaire dat de belangenvereniging zich net als vele organisaties en individuele burgers ernstige zorgen maakt over de toestand waarin de Centrale Bank van Suriname en het bancaire systeem zijn komen te verkeren en over de financiële economische situatie in het land. Op diverse andere brandende kwesties, die de VSB schriftelijk onder de aandacht van de regering heeft gebracht, is geen reactie ontvangen.

De VSB heeft gemeend om ook een duidelijk signaal van ontevredenheid aan de regering te geven, door haar leden te adviseren de aangekondigde actie te ondersteunen. 'Wij laten de leden vrij om naar eigen inzicht en afgestemd op hun productieprocessen het VSB advies op te volgen en de medewerking te verlenen om uw personeel massaal te laten participeren. Als suggestie geven wij verder mee uw personeelsleden uiterlijk 12.00 uur weer terug te laten keren naar de werkplek', staat in de circulaire.

De VHP zegt in een schrijven dat de partij op de uitnodiging ingaat om voorgenomen de protestactie te ondersteunen. De oranje partij geeft aan dat de VHP een democratische partij is, waarbij de waarde van maatschappelijk initiatief om tegen zaken die het leven moeilijker en onveiliger maken actie te ondernemen, te allen tijde ondersteunt.

'Want zo kan het niet doorgaan! Het volk van Suriname heeft kenbaar gemaakt in al deze ontmoetingen individueel en collectief dat herstel en verbetering noodzakelijk is', aldus de VHP. De partij zal met een afvaardiging onder leiding van Cedric Samson aanwezig zijn." Ook de NPS, DA91, BVL, ALS, VES, Diakonessenhuis en HEM Suriname NV zullen de protestmanifestatie ondersteunen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel