COMMENTAAR: Lafbekken

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

HET BACOVENBEDRIJF FOOD and Agriculture Industries (FAI) is zo goed als ter ziele. De leidinggevenden van de eigenaar, Fruit Farm Group (FFG), zijn met de staart tussen de benen verdwenen, hebben de salarissen over januari niet uitbetaald en hebben een enorme chaos achtergelaten. Terwijl ze al lang veilig en wel de benen hebben genomen uit Suriname, lieten ze gisteren via de mail in een korte verklaring weten dat ze zich noodgedwongen hebben moeten terugtrekken uit ons land.

'Gelet op de huidige onduidelijke financiële en economische toestand van Suriname, welke de afgelopen jaren enkel maar achteruit is gegaan, is er geen mogelijkheid meer om verder te opereren. De operaties worden overgedragen aan het lokaal management.'

Een vage verklaring waarin ze niet toelichten hoe het zo ver heeft kunnen komen dat dertienhonderd arbeiders van het bedrijf waarschijnlijk zonder werk komen te zitten. Zo ga je niet met mensen om die jarenlang keihard voor je hebben gewerkt. Je moet wel een enorme lafbek zijn om ze zo te behandelen en in de steek te laten en niet eens het lef te hebben ze dat persoonlijk te vertellen.

Ze gooien het 'op de huidige onduidelijke financiële en economische toestand' van ons land, maar dat is natuurlijk een drogreden. De smoes 'a no mi' hebben ze hier snel geleerd. Want dat er bij FAI sprake was van mismanagement en dat ze daar op het FFG-hoofdkantoor in het Nederlandse Breda hebben zitten slapen (of het doelbewust hebben laten misgaan), is inmiddels wel duidelijk.

De regering, die voor tien procent aandeelhouder is van FAI, staat nu voor een enorm dilemma: enerzijds is ze niet bereid om gezien de enorme schulden het bedrijf voor een habbekrats over te nemen omdat men, zoals ministers Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij zegt, geen kat in de zak wil kopen.

Aan de andere kant is het verkiezingstijd. Dus de arbeiders en hun gezinnen laten barsten, is ook geen prettige optie. Want dat zijn een hoop kiezers bij elkaar. Het bedrijf ten onder laten gaan en daarmee de bacovesector in Suriname helemaal om zeep helpen, is sowieso geen goed vooruitzicht.

De regering kan het beste op zoek gaan naar een nieuwe investeerder in het buitenland. Want zelf heeft ze het geld niet. Dat de bacove het op Surinaamse bodem het prima doet, is een feit. Dus er moeten redelijk eenvoudig belangstellenden voor te vinden zijn. Maar laten we op onze hoede zijn en serieuze en betrouwbare partners vinden om de kar opnieuw te trekken. Lafbekken hebben we immers al genoeg.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (-10)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait