‘Ik hoef niet te schelden om mensen op te roepen’

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - Er is naast de voorgenomen protestactie van activist Stephano ‘Pakittow’ Biervliet op het Onafhankelijkheidsplein, waarvoor hij intussen toestemming heeft, op social media een ‘campagne’ in vooral scherpe taal naar de president.

Biervliet zegt dat hij daar niet achter staat. "Ik hoef niet te schelden om mensen op te roepen. Het geeft wel aan hoe klaar mensen zijn met de situatie. Wie goed oplet, ziet dat het er altijd keurig aan toegaat bij mij en dat er vooral feitelijke zaken worden aangehaald."

Doelend op het taalgebruik op social media zegt hij: "De mensen die hierachter staan, maken gebruik van hun democratisch recht. Maar wij hebben hiermee niks te maken." Biervliet wil met zijn protest opnieuw de aandacht vestigen op hoe slecht het gaat in het land. Volgens hem hebben "de schandalen die zich de afgelopen weken hebben voorgedaan zeker een bijdrage geleverd aan de toenemende wanhoop in de samenleving".

Hij verwacht ondersteuning van het bedrijfsleven, "want wanneer de bedrijven inkopen moeten doen verliezen ze tonnen en miljoenen. Het bedrijfsleven wacht op een antwoord hoe met hun bedrijf te moeten omgaan". Volgens hem is de roep om verantwoording groter geworden.

Biervliet noemt de reacties die hij tot nu toe heeft ontvangen "vrij positief". "Ik denk dat dit vooral komt omdat ik zelf neutraal sta en praat over wat er gebeurt en dat de problemen niet worden opgelost. Veel bedrijven hebben aangegeven dat zij hun bedrijf gaan sluiten (om deel te nemen aan de protestactie, ...red.)."

Hij is er van overtuigd dat het volgende week druk gaat zijn en dat de mensen de kans zullen aangrijpen om hun misnoegen te uiten over de huidige situatie in het land. De bedoeling is om tussen duizend en drieduizend burgers op de been te brengen. Er is volgens hem veel ondersteuning toegezegd. Zonder namen te noemen zegt hij dat werknemers van bekende winkels en bedrijven zullen meedoen. Ook leerlingen en studenten zullen aanwezig zijn, zegt Biervliet.

De ondervoorzitter van de actiegroep 'We zijn moe' en hoofdbestuurslid van de Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO) vindt dat de regering duidelijk gemaakt moet worden dat de mensen het beleid afkeuren. Hij stelde eerder dat de situatie kan verslechteren.

"De wisselkoers van de Amerikaanse dollar is gestegen naar bijna SRD 10. Bij het kopen van spijsolie word ik geconfronteerd met verschillende prijzen. Daarnaast is een deel van de kasreserve van de banken verdwenen", zei hij eerder tegen krant. 

De activist heeft van het kabinet van de president toestemming om gebruik te maken van het Onafhankelijkheidsplein. Volgens hem ging dat "heel spontaan" en ondervond hij "geen tegenwerking" toen hij de aanvraag indiende. Hoewel hij het aanvankelijk niet van plan was, heeft hij toch besloten vergunning aan te vragen bij het districtscommissariaat Paramaribo-Noordoost.

Hij wijst erop dat hij zonder toestemming mag protesteren. "De wetten bijten elkaar", vindt Biervliet. "Er wordt gezegd dat het jouw democratisch recht is om te protesteren, maar een andere wet geeft aan dat je toestemming nodig hebt."

Hij noemt ook de toestemming van het kabinet van de president. "En het staatshoofd heeft onlangs (7 februari, ...red.) op een persconferentie gezegd dat er vergunning verleend mag worden. Ik ga dus slechts voor de formaliteit bij de dc. Bovendien word ik al gebeld door de politie, die wil weten wat we precies gaan doen."

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (14)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait