OM begint verhoren aangifte tegen Hoefdraad

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath-Panday heeft een rechercheteam instructies gegeven te beginnen met het verhoren van personen naar aanleiding van de aangifte die is gedaan tegen minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad. Bezorgde burgers hebben op 3 februari in verband met de onrechtmatig gebruikte kasreserve valuta aangifte gedaan tegen hem.

Zij vermoeden dat Hoefdraad misbruik heeft gemaakt van zijn gezag en de inmiddels ontslagen governor van de Centrale Bank, Robert van Trikt, heeft aangezet het geld oneigenlijk te besteden. Tegen hem loopt een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen en vermoedelijke malversaties bij de aankoop van voertuigen en het inhuren van consultants.

Baidjnath-Panday heeft de aangevers per brief laten weten dat zij "in het kader van de verzameling van startinformatie" spoedig zullen worden opgeroepen om gehoord te worden. Een van die aangevers, Xaviera Jessurun bevestigt de kennisgeving. Ze noemt het "compleet ongeloofwaardig" dat de minister niet op de hoogte was van het gebruik van de kasreserve en waarvoor.

Ook is het volgens haar ongeloofwaardig dat de toenmalige governor "uit eigen vrije wil en helemaal alleen alle genoemde handelingen heeft gepleegd". "Daarom juist vragen wij aan het Openbaar Ministerie te onderzoeken of Hoefdraad misbruik heeft gemaakt van zijn gezag en Van Trikt heeft gedwongen de kasreservemiddelen oneigenlijk te besteden."

Ook DA'91-voorzitter Angelic del Castilho, die eveneens aangifte had gedaan, is blij. "We wachten af en bereiden ons voor." Dat de pg geen gronden heeft gevonden om de aangifte bij voorbaat af te wijzen en in ieder geval het onderzoek op te starten, noemt ze hoopgevend. Ze neemt aan dat het niet daarbij zal blijven en "dat de pg verdere stappen zal nemen en ook andere zaken overwogen zullen worden."

In andere gevallen waar er ook aanklachten tegen Hoefdraad waren ingediend, waren naar verluidt ook personen opgeroepen om bij proces-verbaal gehoord te worden. Maisha Neus, voorzitter van de politieke partij STRE!, zegt desgevraagd dat exponenten van haar partij ook waren opgeroepen. "Hoefdraad en co zijn nooit opgeroepen, maar wij wel", zegt de voorzitter. Het OM vond echter geen gronden om tot een daadwerkelijk strafonderzoek te komen, omdat de handelingen die de bewindsman toen werden verweten, door de wet zouden zijn gedekt.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (1)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait