Voorzitter Rosebel Goldmines werknemersorganisatie op non-actief gesteld

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

Winston Wirht, voorzitter van de Rosebel Goldmines Werknemersorganisatie (RGWO), is op non-actief gesteld door zijn bestuur. De reden hiervoor is dat Wirht en de overige bestuursleden niet meer op een lijn zijn. Door de bestuursleden is vandaag een spoedbijeenkomst hierover belegd.

Otmar Biswane, woordvoerder van de werknemers, zegt dat Wirht handelingen heeft gepleegd, die in strijd zijn met de statuten. “We kunnen hem niet meer handhaven. Hij heeft het vertrouwen geschaad. Bij het aangeven van de kosten zien we bij controle dat er meer wordt gedeclareerd, dan de werkelijk gemaakte kosten. Wij hadden alle vertrouwen in hem gesteld, maar we moeten dat helaas opzeggen”, beweert de woordvoerder.

Winston Wirht in december 2019, kort na zijn verkiezing tot voorzitter van de Rosebel Goldmines Werknemersorganisatie. Foto: Suriname Herald

Volgens hem stapt de voorzitter alleen naar de directie van Iamgold Rosebel Goldmines voor onderhandelingen, terwijl het het bestuur nog geen kennis had gemaakt met de leidinggevenden. “Wij hebben hem daarop gewezen, maar hij gaf geen gehoor en werd toen geschorst. Toen heeft hij gevraagd om hem een kans te geven.”

De leden willen de vakbondsvoorzitter bedanken. Hiervoor geven ze ook als reden op dat een arbeider is misbruikt voor het beleggen van een algemene ledenvergadering (ALV), waarbij het lid als adviseur zou worden gebruikt. Wirht vond dat de arbeider, die hij had aangetrokken als zijn adviseur, net als alle andere bestuursleden ook een schadeloosstelling moest krijgen. Dit zou niet-statutair zijn, omdat alleen de bestuursleden hierop aanspraak maken.

Verder wordt aangegeven, dat Wirht ook een secretaresse heeft aangetrokken zonder het bestuur hiervan in kennis te stellen. Toen hij daarop werd gewezen, gaf hij als reactie dat hij de voorzitter is. “Het ergste van alles is dat de voorzitter bij de kennismaking met de directie, die uiteindelijk heeft plaatsgevonden, sprak over cannabis”, beweert Biswane. Hij zou de gronden aan de directie hebben gevraagd voor het planten van cannabis.

De bestuursleden zijn niet te spreken hierover en geven verder aan, dat de cannabis-kwestie niets te maken heeft met vakbondswerk. In augustus moet er een nieuwe arbeidsovereenkomst getekend worden en er moet daarover onderhandeld worden. Cannabis heeft niets te maken met het behartigen van de belangen van de arbeiders. “Wij gaan nu voor een interim-bestuur en verder met het programma. Van nieuwe bestuursverkiezingen is er geen sprake”, benadrukt de woordvoerder.

De verkiezingen zijn in december 2019 gehouden. Wirht, die het opnam tegen Lloyd Read, won deze grandioos.

Per deurwaardersexploot zal de voorzitter vandaag nog zijn bedankbrief ontvangen, die door alle dertien leden is ondertekend.

Simone Awanna

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (-9)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait