C-47 maakt zich ongerust over situatie FAI

Vakbondsleider Dayanand Dwarka. Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

13 Februari 2020 00:05

Voor mij lezen

De vakcentrale C-47 maakt zich ongerust over de onzekere situatie die is ontstaan bij Food and Argiculture Industries NV (FAI NV). Het personeel van FAI NV in Saramacca en Nickerie kreeg plotseling te doen met een bedrijf zonder leiding. De directieleden en andere buitenlanders werkzaam bij het bedrijf, hadden hun werkzaamheden beëindigd bij het bedrijf. Ze keerden vervolgens terug naar het buitenland.

De Bacoven Arbeiders Bond Nickerie (BABN), onder voorzitterschap van Dayanand Dwarka, is lidbond aangesloten bij C-47. Dwarka geeft aan de werknemers het niet zullen toestaan dat FAI NV voor de Surinaamse natie verloren gaat. De bond wil niet dat de arbeiders hun baan moeten verliezen. Er wordt naar alle mogelijkheden gekeken om de voortgang van het bedrijf te garanderen.

De meest recente ontwikkeling is dat de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Rabin Parmessar, woensdag naar Jarikaba is gegaan om de uitbetalingen van de salarissen over de maand januari te doen, geeft Dwarka te kennen. De LVV-minister zal vandaag naar Fai Nickerie afreizen om ook daar de betalingen te doen. De uitbetalingen zullen contant geschieden.

Dwarka legt uit dat 90 procent van de aandelen van FAI NV toebehoort aan de Belgische multinational Univeg NV. De staat bezit slecht 10 procent van aandelen. In 2014 werd het bedrijf bij een privatiseringsproces verkocht voor US$ 31 miljoen. De vakbondsman maakt duidelijk dat de situatie gestadig door de tijd heen is gaan verslechteren. De situatie was van dien aard dat op een gegeven moment er geen verpakkingsmateriaal aanwezig was. Het buitenlandse bedrijf dat verantwoordelijk was voor de gang van zaken, was niet bereid om een US$ 50.000 te investeren in de import van verpakkingsmateriaal.

Volgens Dwarka heeft men heel onverantwoordelijk gehandeld. Door een gebrek aan verpakkingsmateriaal heeft FAI NV in Nickerie minstens 120.000 bossen in het veld moeten vernietigen. Het ging hier om een verlies van 1,2 miljoen euro. Dit heeft ervoor gezorgd dat zaken alleen maar erger werden voor het bedrijf. Het bedrijf kon geen bacoven garanderen aan haar afnemers.

Afgelopen weekend is door de grootste aandeelhouder een brief gestuurd naar Suriname, in deze het Ministerie van LVV. Daarin heeft Univeg NV de mededeling gedaan dat die de stekker trekt uit FAI NV. Er ontstond paniek want het bedrijf werd aan haar lot gelaten en wel zonder leiding.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel