Regering ziet niets in overname FAI voor symbolisch bedrag

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - Fruit Farm Group (FFG), de moedermaatschappij van het bacovenbedrijf Food and Agriculture Industries (FAI), wil deze onderneming per direct aan Suriname verkopen voor het symbolische bedrag van één US dollar. Daarbij zullen de vorderingen van het Belgische moederbedrijf op FAI worden kwijtgescholen.

Als de regering dit aan bod niet accepteert, zal FFG de Surinaamse tak failliet laten verklaren. Kennelijk zal dit laatste gebeuren, want de regering is niet van plan het bedrijf met miljoenen aan uitstaande schulden, onder andere bij de Hakrinbank, over te nemen. Dit blijkt uit mededelingen die minister Rabin Parmessar van LVV dinsdagavond in De Nationale Assemblee heeft gedaan. Suriname is voor tien procent aandeelhouder in FAI.

In een brief van 10 februari waarin FFG het aanbod doet, wordt niets gezegd over het lot van de twaalfhonderd arbeiders bij de vestigingen in Nickerie en te Jarikaba in Saramacca. Zij hebben voor januari slechts een voorschot van SRD 500 per persoon ontvangen en hebben gedreigd na vrijdag niet meer te werken als dan niet het volledige loon zal zijn uitbetaald.

Die dreiging is afgewend, want de regering heeft de betaling om humanitaire redenen dit op zich genomen. Woensdag zouden de arbeiders te Jarikaba worden betaald en donderdag volgen die van Nickerie, zei Parmessar in het parlement. Ingaan op het aanbod van FFG zal volgens hem, gezien de grote schuldenlast, betekenen een "enorme kat in de zak kopen."

FAI verkeert volgens de minister "door behoorlijk slecht management van het moederbedrijf" al een lange periode in financiële problemen. Ook worden de rechten van de arbeiders geschonden en hun salarissen niet op tijd of slechts gedeeltelijk betaald. Bijkans vijf maanden terug heeft FAI de regering benaderd om een financiële injectie van 20 miljoen US dollar.

Ook is toen voorgesteld om de arealen in Nickerie te verkopen en de opbrengsten daaruit te investeren in Jarikaba. Parmessar zegt dat de regering FAI heeft gezegd bereid te zijn te helpen onder voorwaarde dat het bedrijf volledig open kaart speelt en inzage geeft in onder andere de boeken, schulden en bedrijfsvoering.

Een bijkomende voorwaarde is dat in Suriname een vertegenwoordiger wordt benoemd met mandaat om beslissingen te nemen namens het moederbedrijf. Op dit moment is er een Surinaams management dat belast is met de dagelijkse bedrijfsvoering.

De minister complimenteert dit team van jonge Surinamers "dat erg hard bezig is het bedrijf op de rails te krijgen maar afhankelijk is van het management in België dat gewoon een slechte job doet". Het mandaat van de juridische vertegenwoordiger in Suriname is ingetrokken door het moederbedrijf.

Om FAI, maar meer nog de bacovensector in Suriname te redden, is de regering bereid in te komen met 5 miljoen US dollar in 2020 en mogelijk eenzelfde bedrag volgend jaar. Dit zal echter gebeuren onder strikte voorwaarden en met een goedplan van aanpak en monitoring.

De moedermaatschappij weigert echter te praten over de voorwaarden en wil dat de regering meteen de gevraagde injectie van 20 miljoen US dollar op tafel legt. Parmessar zegt dat dit absoluut niet zal gebeuren.

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (-10)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait