Geen transparantie beleggingen Algemeen Pensioenfonds

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loadingfoto
previous De ontvangsten van het Algemeen Pensioenfonds in de afgelopen jaren. Dinsdag is een openbare presentatie gegeven over het gevoerde beleid. next


Het beleggingsbeleid van het Algemeen Pensioenfonds (APF) is bekritiseerd dinsdagavond tijdens een presentatie in het auditorium van Self Reliance. Waarnemend directeur van het APF, Diana Bruma-Overman, maakte bekend dat in het afgelopen lustrum SRD 145 miljoen SRD is opgehaald.  Vragen als wat het beleggingsbeleid is en of er een bedrijfsplan aanwezig is, bleven onbeantwoord, zegt de jurist Anouschka Debipersad aan Starnieuws. Zij vertegenwoordigt enkele grote bedrijven. 

Op de vergadering werd gevraagd om zo transparant mogelijk te zijn. Het APF beheert geld van de burgers. Debipersad merkt op het belangrijk is dat er openheid van zaken wordt gegeven. Het publiek wilde weten hoe de pensioenen zijn belegd. Zowel de Pensioenraad als de directie van het APF draaiden om de hete brei heen en bleven vaag in het auditorium van Self Reliance. “Ik kan u verzekeren dat voor de beleggingen de richtlijnen van de Centrale Bank van Suriname gevolgd worden. De beleggingsportefeuille is gediversifieerd om zo de risico’s ook te verspreiden en daarom is ook gekozen voor onroerend goed”, zei Bruma-Overman. 

Volgens cijfers gepresenteerd door APF blijkt dat ruim SRD 23,9 miljoen besteed is aan de aankoop van onroerend goed. Wat die zijn, bleef ondanks aandringen van de aanwezigen, onduidelijk. In het jaar 2017 is SRD 2,9 miljoen besteed aan onroerend goed, in 2018 SRD 4,8 miljoen en in 2019 ruim SRD 16,2 miljoen. 

De ingekomen premiegelden zijn ook belegd bij de diverse banken in verschillende producten. Zo ligt bij de Hakrinbank SRD 19,9 miljoen, bij de DBS Bank 23 miljoen, bij Godo 5 miljoen en bij de Finabank 36,1 miljoen. Volgens Nicole Deira, ondervoorzitter van de Pensioenraad, kan het APF niet in vreemde valuta beleggen, daar de wet daarin niet voorziet.
Ook bleek dat de jaarrekeningen van het APF niet zijn gepubliceerd en daardoor ook geen informatie kan worden verkregen door de premieplichtige. 

Bekijk origineel bericht

 

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (0)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait