‘Deze regering gaat over lijken’

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - "Now now na Bouta nanga Bep e pina a kondre. God heeft Abop hiervoor bespaard", sprak Abop-voorzitter Ronnie Brunswijk dinsdagvond tijdens een dankdienst in verband met de dertigste jaardag van de partij. Hij riep op tot eerlijke verkiezingen, omdat zijn partij geen fraude zal accepteren.

Volgens Brunswijk is de regering bezig met een Chinees bedrijf om de nog te winnen olie in onderpand af te staan. "Deze regering gaat over lijken. Ze zijn niet meer in staat het land te besturen. Het volk wordt in een greep gehouden. Stemt u bewust. Stemt u om de hinder op dit land te verwijderen." Het is half negen als Brunswijk, het podium opkomt onder een daverend applaus. Hij zegt dat Abop met een bedoeling is opgericht. "Zonder bevrijding is er geen ontwikkeling mogelijk." Hij zegt dat de basis etnisch was maar gaandeweg is dat veranderd. "We hebben in ons bestuur onder andere een Hindostaan, Javaan en een Inheemse. Dat was ons streven: een nationale partij worden."

Brunswijk is de derde voorzitter van de Abop. Hij zegt dat de partij vanaf 2005 gestalte heeft gehad. Toen haalde de Abop haar eerste zetel na de oprichting. "Het was een gouden zetel. Wij wisten hoe met deze zetel te handelen om telefoonontsluiting te bewerkstelligen voor het achterland."

Naar zijn weten heeft deze zetel ervoor gezorgd dat de weg van Paranam naar Atjoni is geasfalteerd. "Wij hebben heel veel gedaan voor het binnenland. Wij hebben de weg geplaveid dat Marronvrouwen ministers konden worden. Als hoogtepunt ziet hij het bekleden van zes ministersposten in 2015. Ook het feit dat ze de post van vicepresident hebben mogen bekleden, ziet hij als hoogtepunt. 

"Wij hebben onze honderd dagenplan af. We hebben een jaarplan. We zullen ze bewijzen hoe geld te maken." Voor de partij was het een grote slag dat ze na twee regeerperioden geen deel meer uitmaakten van de regering in 2015. "Niet na elke slag moet je opgeven. Wij gaan deel uitmaken van de aankomende regering. Houdt u nog drie maanden vol." 

De Abop-voorzitter geeft aan dat er een plan klaar is om de koers te laten droppen. "Het financieel beleid dat we willen voeren hebben we al uitgestippeld." Paul Abena van Seeka riep zijn gehoor op om hun eigen mensen te stemmen. "Als u uzelf niet waardeert, zal niemand het doen. Komt u in de geelzwarte boot zoals Seeka dat heeft gedaan", riep hij partijen op met een Marronachtergrond. 

Abena zegt dat de partij is gegroeid van een kleine partij naar één die nu dertig jaar bestaat. Vandaar dat de Abop recht van bestaan heeft. Zijn partij heeft vorig jaar een samenwerkingsovereenkomst getekend om onder de vlag van Abop de verkiezingen in te gaan.

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (-8)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait