Jessurun: “Don’t push peacefull people too far”

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

Activist Xaviera Jessurun hoopt en roept tegelijkertijd de gemeenschap op, om op te komen en hun stem te laten horen over de vele zaken die de laatste tijden zijn misgegaan. Een van de nieuwste ontwikkelingen is dat president Desi Bouterse, Sigmund Proeve, heeft voorgedragen als waarnemend governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS).

De activist is van oordeel dat de regering ook eens moet gaan beseffen, dat het volk ook een grens heeft tot waar zij onrecht kan tolereren. “ Don’t push peacefull people too far”, zegt ze. Jessurun geeft aan de persoon Proeve niet te willen bespreken, maar het gaat in deze om iemand die in zijn carrière als bankdirecteur bij De Surinaamsche Bank (DSB) vaker in opspraak is geweest.

Ze geeft verder aan, dat er een artikel is in de bankwet dat specificeert waaraan een persoon die de functie van governor van de CBvS wil invullen aan moet voldoen. Met deze wet werd beoogd om een persoon daar te plaatsen die integer is, een ongeschonden imago heeft en trouw burgerschap tentoonstelt. Deze persoon moet nooit in opspraak zijn geweest, verduidelijkt Jessurun.

In het geval van Proeve zal volgens haar het Openbaar Ministerie moeten gaan toetsen als zijn benoeming past in de geest van wat de wetgever bedoelt. “We gaan kijken wat de rechterlijke macht erover zegt”, geeft Jessurun te kennen. Ze benadrukt dat het plaatsen van een niet ongeschonden persoon op die post van governor, niet goed is voor de onrust die momenteel in de samenleving heerst.

Volgens de activist had de president een andere keus moeten maken voor het invullen van deze post. Dat de keuze is gevallen op Proeve, is omdat niemand die functie wil invullen. Dit is volgens Jessurun reden genoeg voor de regering om de spiegel voor zichzelf te houden. Ze heeft er geen geloof in, dat er geen capabele personen zijn om governor van de CBvS te worden. Die capabele personen zijn er, maar zullen wel eisen en voorwaarden stellen.

Vishmohanie Thomas

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (-8)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait