Functioneren Proeve kan bemoeilijkt worden wegens gebrek aan draagvlak

Sigmund Proeve
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

10 Februari 2020 00:00

Voor mij lezen

Het functioneren van Sigmund Proeve als nieuwe governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) kan worden bemoeilijkt omdat hij niet door de actoren binnen de financiële sector wordt gedragen. Dit zegt bondsvoorzitter bij de Centrale Bank Robby Berenstein in gesprek met Suriname Herald. Hij reageert hiermee op de voordracht van Proeve door president Desi Bouterse voor de functie van governor.

Berenstein zegt dat de bond geen moeite zou hebben met Proeve als governor. Wat de zaak echter complexer maakt is dat de man niet wordt gedragen door de andere actoren van wie wel draagvlak zou moeten komen. Ook vindt Berenstein het niet in de haak dat Proeve in de Raad van Commissarissen van Kirpalani NV zit, terwijl Vijay Kirpalani regeringscommissaris is bij de Centrale Bank.

Robby Berenstein. Foto: Suriname Herald

Het probleem van de voordracht gaat verder dan Proeve alleen. Vanuit het Ministerie van Financiën is de invloed van de politiek op de CBvS volgens de vakbondsman te groot, waardoor het functioneren van de mensen die daar worden geplaatst, wordt bemoeilijkt. Met de benoeming van Proeve zullen de problemen niet opgelost worden zolang de politieke invloed niet is afgenomen, zegt Berenstein. “Het probleem is niet de mensen die daar worden geplaatst, maar minister Hoefdraad die te veel bemoeienis heeft bij de bank”, aldus de vakbondsman. “Wie je ook daar plaatst, zolang Hoefdraad daar zit als minister, zal het nooit gaan zoals het moet bij de bank”, zegt Berenstein.

Berenstein blijft erbij dat het voor Proeve moeizaam wordt als hij niet de ondersteuning van zijn werkarmen in de financiële sector heeft. De vakbondsman vindt het daarom niet verstandig dat Proeve voor de functie is voorgedragen. Boutere zei zondag tegen het NII dat Proeve is voorgedragen omdat er geen anderen waren die de job wilden aanvaarden. Berenstein zegt hierop dat mensen die job niet willen omdat er sprake is van te veel politieke inmenging bij de bank.

Proeve is in 2017 wegens financiële malversaties en mismanagement uit zijn functie gezet als directeur van De Surinaamsche Bank.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel