Vijai Kirpalani: “Er is nooit geld gestolen”

Regeringscommissaris Vijay Kirpalani (rechts). Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

9 Februari 2020 20:04

Voor mij lezen

“Er is nooit geld gestolen, het is niet mogelijk en het is ook niet gebeurd.” Dit maakte regeringscommissaris Vijai Kirpalani vrijdag duidelijk tijdens een persconferentie met betrekking tot de kasreservemiddelen van commerciële banken bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Een bedrag van US$ 197 miljoen van de kasreserve van de commerciële banken is gebruikt voor een interventie, geeft Kirpalani te kennen. Hij voegde er meteen aan toe dat dit niet had mogen gebeuren.

Het bedrag van US$ 197 miljoen betreft US$ 100 miljoen aan kasreserve en US$ 97 miljoen aan termijndeposito’s. Dit bedrag dat is gebruikt voor interventie op de valutamarkt, is volgens Kirpalani niet vervreemd noch is er fraude gepleegd. Hij legt uit dat bij een interventie, de CBvS de tegenwaarde terugkrijgt in SRD’s. Toen was gebleken dat de kasreserve was gebruikt, was het president Desi Bouterse zelf geweest die de banken had geïnformeerd over wat er aan de hand was. Er werd meteen ingegrepen door te werken aan een herstelplan. De nodige instructies werden door Bouterse gegeven waarna er besprekingen hadden plaatsgevonden met de bankinstellingen en de Raad van Commissarissen van de CBvS.

Er werd toen overeenstemming bereikt en men ging over tot het ondertekenen van een overeenkomst waarbij de bestaande kasreserve van US$ 330 miljoen veilig werd gesteld. Het bedrag van US$ 330 miljoen wordt namelijk overgemaakt naar een ringfence-rekening. De middelen blijven bij de CBvS en is onder een gezamenlijk beheer van de moederbank en de commerciële banken. Ringfencing betreft het scheiden van activiteiten en de daarbij behorende vermogensbestanddelen. Kirpalani verduidelijkt dat met ringfencen de middelen zijn veiliggesteld voor het publiek.

De CBvS en het Ministerie van Financiën zijn met de commerciële banken overeengekomen dat het bedrag van US$ 197 miljoen wordt terugbetaald. Kirpalani geeft aan dat de CBvS de mogelijkheid heeft om het bedrag binnen vier maanden en wel renteloos terug te betalen. Er is eveneens een staffel mogelijkheid waarbij de moederbank tot maximaal acht jaar de tijd heeft om terug te betalen. “We hebben voldoende tijd om dit probleem comfortabel op te lossen”, zegt hij. De middelen voor terugbetaling zullen komen vanuit de royalties van Grassalco en de belastinginkomsten van Iamgold.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel