Ziekenhuis Wanica in april volledig operationeel

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

8 Februari 2020 08:37

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Het Regionaal Wanica Ziekenhuis met 180 bedden zal volgens minister Antoine Elias van Volksgezondheid eind april volledig operationeel zijn. De leiding van het hospitaal is bezig om meer personeel aan te werven. “We geven voorkeur aan Surinaamse medici, paramedisch personeel en specialisten. Wat we hier niet vinden wordt aangevuld met onder anderen Cubanen, Nederlanders en Venezolanen.”

De technische oplevering van het ziekenhuis heeft vrijdag plaatsgevonden in Wanica. Minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie heeft in bijzijn van onder anderen vicepresident Ashwin Adhin het hospitaal symbolisch overgedragen aan Elias, waardoor het nu officieel in handen is van Volksgezondheid. Het ziekenhuis is een schenking van China dat hiervoor ongeveer 28 miljoen US dollar heeft uitgegeven.

Suriname heeft zelf SRD 120 miljoen bijgedragen. Bij het ziekenhuis zijn vrijdag een apotheek, huisartsenpost en prikafdeling geopend. Elias wijst erop dat onder andere een radiologie kliniek, laboratorium, keuken, mortuarium en spoedeisende hulp opengesteld moeten worden. Ook moeten de beddenhuizen compleet gemaakt worden.

Volgens Pascual Zeegelaar, stichtingsvoorzitter van het Regionaal Wanica Ziekenhuis, zal het hospitaal tussen 350 tot 400 mensen in dienst nemen. De sollicitatiegesprekken zijn gaande. "We willen graag mensen van het gebied, maar heel Suriname kan hier komen werken."

Hij wijst erop dat het ziekenhuis in eerste instantie tweedelijnszorg zal bieden met de bedoeling dat het zal uitgroeien naar derdelijnszorg met onder andere neuro- en hartchirurgie. "Wat beddencapaciteit betreft zijn we op het niveau van het Academisch Ziekenhuis en dat is veel meer dan andere ziekenhuizen."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel