Activisten en belanghebbenden dienen strafklacht in tegen Hoefdraad

Xaviera Jessurun. Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

3 Februari 2020 00:00

Voor mij lezen

Activist Xaviera Jessurun en anderen gaan vandaag bij het parket van de procureur-generaal een strafklacht indienen tegen de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad. De indieners van de strafklacht willen dat de pg een strafrechtelijk onderzoek gaat instellen naar de handelingen van Hoefdraad waarbij hij de directie van de Centrale Bank van Suriname heeft gedwongen om een deel van de kasreserve te gebruiken.

Jessurun geeft tegenover Suriname Herald te kennen dat de klacht betrekking heeft op de overtreding van artikel 429 van het Wetboek van Strafrecht en wel dat de minister van Financiën oneigenlijk gebruik heeft gemaakt van zijn gezag. Ze voert aan dat de strafklacht door de burger wordt ingediend want eenieder mag zijn handtekening plaatsten bij de strafklacht. Volgens de activist heeft Hoefdraad een strafbaar feit gepleegd door het artikel 429 “iemand dwingen iets te doen door misbruik van gezag” te schenden.

Hoefdraad heeft in zijn functie als ambtsdrager van minister van Financiën, door misbruik van zijn gezag, de governor van de Centrale Bank van Suriname, Robert van Trikt, en of meerdere bestuurders binnen de moederbank, gedwongen de kasreserves, althans een deel daarvan, aan te wenden voor de terugbetaling van leningen en of koersinterventies te plegen.

Volgens Jessurun is door deze handeling van de minister het algemene belang geschaad. Dit komt tot uiting in de schokreacties van onder andere de Surinaamse Bankiersvereniging, de Vereniging van Economisten in Suriname en diverse andere organisaties, betreffende het aanwenden van de kasreserves. Hiermee wordt blijk gegeven van het geschaad vertrouwen in de monetaire autoriteiten van Suriname.

Ook de enorme instabiliteit die is ontstaan op de valutamarkt met onder ander koersstijgingen als gevolg, zijn een indicator. Allen met grote negatieve consequenties voor de Surinaamse economie.

Jessurun geeft aan dat wanneer een burger een redelijk vermoeden heeft van een kwestie en die goed gefundeerd is, mag die een klacht indienen. “Het is je recht, dat staat in het wetboek van strafvordering”, zegt ze. Het ligt aan het Openbaar Ministerie om dat onderzoek te gaan verrichten. Burgers hebben geen toegang tot de documenten van de Centrale Bank van Suriname, vandaar dat er een beroep wordt gedaan op OM.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel