Staatsolie zoekt 150 miljoen US dollar met derde obligatielening

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

30 Januari 2020 10:41

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Staatsolie geeft een derde obligatielening uit om 150 miljoen US dollar binnen te halen. Een deel van het geld is bestemd voor de financiering van het investeringsprogramma dat in 2015 begon en dit jaar afloopt. De rest gaat naar het nieuwe investeringsprogramma 2020-2027, dat is begroot op tussen de zeshonderd miljoen en één miljard US dollar.

Algemeen directeur Rudolf Elias verwacht ruim meer binnen te halen dan de beoogde 150 miljoen US dollar. Financieel directeur Agnes Moensi noemt de perspectieven voor het bedrijf "enorm gunstig". Zo zal Staatsolie zich voor dertig procent inkopen in de Pikin Saramacca-goudmijn van Iamgold.

Staatsolie heeft voor het eerst een obligatielening uitgegeven in 2010, een tweede volgde in 2015. Tijdens een ontmoeting woensdag met beleggers, media, banken en belangstellenden, heeft Moensi uitgelegd dat met de nieuwe obligatielening specifiek gemikt wordt op Surinamers met een lokale bankrekening, alle andere ingezetenen en Surinamers in het buitenland. 

De Surinaamsche Bank (DSB) en de Vidanova Bank op Curaçao zijn de brokers en agenten van deze obligatielening.  Geïnteresseerden kunnen zich daar inschrijven en hun dividend innen. Er zijn twee categorieën obligaties.

De eerste categorie is bestemd voor 'kleine' investeerders die in Suriname gevestigd zijn. Zij kunnen al meedoen vanaf honderd US dollar. In deze klasse zijn er twee looptijden: 5,5 jaar tegen een rente van 7 procent per jaar en zeven jaar met een jaarrente van 7,5 procent.

De tweede categorie staat ook open voor investeerders op Curaçao die een rekening hebben bij de Vidanova Bank. In deze klasse gaat het om investeerders die aan de obligatie meedoen vanaf dertigduizend US dollar of een veelvoud daarvan. Voor alle categorieën gelden dezelfde looptijd en rentevoet.

Moensi zegt dat Staatsolie een voorkeurspositie geeft aan obligatiehouders die in 2010 al een investering hebben gedaan. "Zij zijn strategische partners geworden in onze bedrijfsactiviteiten." Indien zij nu weer willen meedoen, krijgen zij prioriteit tot totaal honderd miljoen US dollar. Aan hen zal Staatsolie een lumpsum uitkeren. 

Volgens DSB-directeur Steven Coutinho wordt internationaal met belangstelling uitgekeken naar deze obligatie van Staatsolie. Bij de huidige economische situatie in de wereld is een rentevoet van 7 procent "bijna abnormaal hoog", vindt de banktopper.

De inschrijfperiode voor de derde Staatsolie-obligatielening is van 5 februari tot en met 5 maart. Toewijzing geschiedt van 6 tot en met 8 maart. Vervolgens mogen degenen die in aanmerking komen hun investering doen tussen 9 en 20 maart.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel