Douanetop aan de kant gezet

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

30 Januari 2020 09:07

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft het interim-managementteam bij de douane dat geleid werd door August van Lobbrecht ontbonden. Met ingang van 1 februari is Lloyd Kuhn belast met de leiding bij de douane.

Dat heeft de bewindsman dinsdag per brief laten weten aan de relevante organen bij Financiën en het Directoraat Belastingen. De minister heeft geen redenen opgegeven voor zijn besluit. Bij het ter perse gaan van de krant had Hoefdraad nog niet gereageerd op vragen die de Ware Tijd hem hierover had gesteld.

Van Lobbrecht en zijn team namen in mei 2018 het roer bij de douane over, met de opdracht de dienst te hervormen. De minister zei toen dat dit team een aantal belangrijke opdrachten had meegekregen, zoals het verhogen van de inkomsten voor de staat. Verder diende het te zorgen voor een goede coördinatie met de haven en moesten zaken rond het personeelsbeleid worden uitgewerkt.

Een ander belangrijk punt was volgens Hoefdraad het investeren in opleidingen voor de medewerkers. Met de ondersteuning van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank zou een eigen gebouw voor de douane worden opgezet. "Wij hebben het volste vertrouwen dat het team integriteit hoog in het vaandel draagt", benadrukte Hoefdraad in 2018.

De Douanebond reageerde gebelgd op de wijze waarop het interim-management destijds is aangetreden. Via de media vernam het bondsbestuur dat de toenmalige douaneleiding was vervangen door het team onder leiding van Lobbrecht. De samenwerking tussen het bondsbestuur en douaneleiding was er niet één van rozengeur en maneschijn.

In december 2018 stelde de bond dat het hoofd van de dienst en zijn team ad-hocmaatregelen nemen, die de sfeer en het werken negatief beïnvloedden. De bond eiste toen dat het managementteam zou vertrekken.

"Wij zijn moe van de onheuse en onbeschofte manier waarop wordt omgegaan met het personeel. Willekeur en rancune spelen hoogtij binnen de organisatie", zei bondsvoorzitter Joyce de Vlugt. Daarna hebben er diverse gesprekken tussen de minister en de bond plaatsgevonden en is voorkomen dat het tot een uitbarsting kwam.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel