Staatsolie wil US$ 150 miljoen ophalen met derde obligatie-uitgifte

Agnes Moensi-Sokowikromo, financieel directeur Staatsolie, Rudolf Elias, directeur Staatsolie en Steven Coutinho, algemeen directeur van De Surinaamsche Bank (DSB). Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

30 Januari 2020 08:30

Voor mij lezen

“We verwachten dat we minstens die US$ 150 miljoen ophalen”, geeft Agnes Moensi-Sokowikromo, financieel directeur Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. aan. Door de directie van Staatsolie werd woensdag de obligatie-uitgifte gelanceerd. Het is de derde keer dat Staatsolie een obligatie uitgeeft.

Het streven is om net als de vorige minimaal 3200 obligaties uit te geven, legt Moensi uit. De obligatie is genoteerd op de Dutch Caribbean Securities Exchange (DCSX) in Curaçao en wordt gearrangeerd door De Surinaamsche Bank N.V.

Voordat Staatsolie is overgegaan tot het uitgeven van de obligaties, is er een markt assessment uitgevoerd. Daar is gebleken dat het bedrijf minstens US$ 150 miljoen kan ophalen, legt de financieel directeur uit. Er zullen geen papieren obligaties worden uitgegeven. Het zal elektronisch geschieden.

Bij het verhandelen van de obligaties kunnen personen die volgen op het platform van DCSX. Als gekeken wordt naar de huidige leenovereenkomst, mag Staatsolie tot US$ 550 miljoen aan obligaties uitgeven. “We willen niet navenant meer lenen, we mikken op US$ 150 miljoen”, zegt Moensi.

Het doel van de US$ 150 miljoen is om uitvoering te geven aan het investeringsprogramma 2020-2027, inclusief de investering in de Pikin Saramacca goudmijn van Iamgold Rosebel Gold Mines. Deze obligatie is puur voor de investeringen in Staatsolie, benadrukt Staatsolie-directeur Rudolf Elias. Het heeft volgens hem niets te maken met de offshore olievondst. Er is wel wat nearshore en shallow shore bij betrokken, geeft hij aan.

De inschrijving start op 5 februari en duurt tot en met 5 maart. De toewijzing is van 6 tot en met 9 maart. Huidige lokale obligatiehouders genieten voorkeur bij de inschrijving en toewijzing, zegt Moensi. Zij mogen hun huidige obligaties inzetten als betaling voor de nieuwe. De notering op DCSX heeft betrekking op Surinamers in Suriname, Surinamers met een bankrekening buiten Suriname via Curaçao of Suriname en inwoners van Curaçao.

Verder legt Moensi uit, dat bij de vorige twee obligatie-uitgiftes het om lokale investeerders ging, maar deze keer mogen personen van Curaçao meedoen. Inschrijven voor deze obligatie is mogelijk voor bedragen vanaf US$ 100 of US$ 30.000 of veelvouden daarvan.

Bij de inschrijving kan worden gekozen om te beleggen voor 5,5 jaar tegen 7 procent rente of 7 jaar tegen 7,5 procent rente per jaar. De interestuitkering is twee keer per jaar, in maart en september. De ingangsdatum van de obligatie is 23 maart 2020, terwijl de eerste rentebetaling is op 23 september 2020.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel