‘Volgend jaar gaan we het helemaal anders doen’

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

30 Januari 2020 07:49

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De wind op de Wijdenboschbrug was de grootste oorzaak van het mislukken van wat moest worden een vuurwerkspektakel ter gelegenheid van het Chinees Nieuwjaar. Daar zijn minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme, de veiligheidsdiensten en directeur Fariel Karamat Ali van Enigma Pyrotechnics, die de vuurwerkshow in elkaar zette, het met elkaar over eens.

Dat bleek woensdag tijdens een evaluatie van het verloop van de viering.Het gehele Chinees Nieuwjaarsfestival van twee dagen dat de regering in samenwerking met de Chinese gemeenschap organiseerde is - afgezien van het vuurwerk - naar wens verlopen. De veiligheid was te allen tijde gewaarborgd en er deden zich geen persoonlijke ongelukken of incidenten voor. 

"Veiligheid staat altijd vooraan en daar hebben we niet aan getornd", zei de minister. Hij neemt de volledige verantwoordelijkheid op zich dat het massaal toegestroomde publiek niet heeft genoten van het vuurwerk, dat de kers op de taart had moeten worden. "De wind heeft ons compleet verrast. We hadden wel rekening gehouden met windvlagen, maar niet met zo een plotselinge harde wind." 

Het vuurwerk dat vanaf de brug werd afgeschoten moest oplopend van een rustige vuurwerkshow uitmonden in een spetterend, oorverdovend absoluut climax. "Je moet vuurwerk niet alleen horen, maar zeker ook voelen en dat had men niet. De afstand was te groot", aldus de bewindsman.

Ook Karamat Ali geeft toe dat het totaal de mist in is gegaan. De vuurwerkopstelling van het type KLS en de salvo's op de containers moesten in een bepaalde volgorde afgaan. "De eerste KLS stak gelijk door de heftige weersomstandigheden de laatste aan. Dus van enige opbouw in het vuurwerkprogramma was er totaal geen sprake meer. Wat ruim een half uur had moeten duren, duurde slechts zestien minuten."

De Chinese gemeenschap, de veiligheidsdiensten en de regering slaan de handen ineen om van hun fouten te leren. "Volgend jaar gaan we het helemaal anders doen", beloofde Tsang. Het moet een jaarlijks evenement worden met meer dynamiek erin, bijvoorbeeld vuurwerk, afgewisseld met een digitale lasershow. "We moeten het publiek de volgende keer dubbel en dwars verrassen."

De andere twee delen van het twee dagen durende Chinees Nieuwjaarsfeest waren acrobatiek en braderie die zowel volgens het publiek als het bedrijfsleven goed zijn verlopen. Alleen ontbrak bij acrobatiek het accent op de acrobatische acts. 

Daar zal ook volgend jaar meer van te zien zijn. Het Chinees Nieuwjaar kostte Suriname SRD 550.000, een bedrag dat voor het overgrote deel is opgebracht door het bedrijfsleven en een Chinese Vereniging.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel