Grooming, laster- en verspreiding valse berichten nu strafbaar

De Nationale Assemblee. Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

30 Januari 2020 07:28

Voor mij lezen

De bescherming van minderjarige kinderen tegen seksueel molest via de elektronische media (grooming), laster- en het verspreiden van valse berichten worden strafbaar gesteld. Dit is vervat in de ontwerpwet houdende nadere wijziging van het Wetboek van Strafrecht (G.B. 1911 no. 1, zoals laatstelijk gewijzigd bij S.B. 2017 no. 85) die dinsdag in De Nationale Assemblee is aangenomen met algemene 32 stemmen.

De voorzitter van de Commissie van Rapporteurs (CvR), Rossellie Cotino, gaf aan dat er een artikel is toegevoegd dat betrekking heeft op het traceren van iemand die een overtreding begaat en zich in een cybercafé bevindt. Met dit artikel wordt de houder van een cybercafé gestraft als tijdens het onderzoek blijkt dat de identiteit van iemand die de strafbare feiten heeft gepleegd, niet is geregistreerd. De geldboete bedraagt SRD 10.000. Het gaat dan om de overtreding inzake grooming, laster- en het verspreiden van valse berichten.

Cotino gaf aan tevreden te zijn met de behandeling van deze wet, die aanvankelijk is begonnen met het behandelen van een artikel. Inmiddels zijn veel meer artikelen toegevoegd aan deze wet die zijn voortgevloeid uit diverse voorstellen en discussies.

Krishna Mathoera (VHP), gaf aan dat in een digitale wereld er personen zijn met een slechte inborst en misbruik maken van onschuldige kinderen. Met het maken van wetten worden de kinderen beschermd. Ze voerde verder aan dat er eveneens artikelen zijn opgenomen die het strafbaar stellen om onder andere valse berichten die schade berokkenen, te verspreiden. “Deze wetten zijn niet bedoeld om het volk de mond te snoeren en te remmen om zich te uiten”, benadrukte ze.

Mathoera gaf verder aan dat wanneer zich onrecht voordoet in de samenleving, sociale media dan een van de mogelijkheden zijn om zich te uiten. Volgens haar mag de regering zich niet beschermen met maatregelen, die de rechten en vrijheden beperken en de democratie in een samenleving beknotten.

Het doel van de wet is onder andere het strafbaar stellen van grooming, waarbij de dader door onder andere chat- en e-mailcontact het vertrouwen van het kind wint, het kind verleidt tot het delen van intimiteiten en op die wijze het kind in de digitale wereld vatbaar maakt voor seksueel misbruik in de fysieke wereld. Bij grooming is er nog geen sprake van het plegen van daadwerkelijk seksueel misbruik. Echter, wordt er wel misbruik gemaakt van de open communicatiemogelijkheid op het internet om kinderen te benaderen. Het publiceren van schokkende beelden op het internet, is met de goedkeuring van deze wet nu ook aan regels onderworpen.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel