WHO overlegt donderdag over uitroepen noodsituatie

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

29 Januari 2020 21:53

Voor mij lezen

GENEVE - Een speciaal comité van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komt donderdag bijeen voor overleg over het uitroepen van een internationale noodsituatie. Het comité beraadt zich over de vraag of het in China opgedoken coronavirus kan worden bestempeld als een 'PHEIC'. Dat is de Engelse afkorting van Internationale Noodsituatie in de Publieke Gezondheid.

Het zou de zesde keer sinds 2009 zijn dat de WHO deze status aan een noodsituatie op het gebied van de gezondheid toekent. Voor een dergelijke stap moet de bedreiging van de gezondheid zeer ernstig zijn, erg plotseling, ongebruikelijk en onverwacht. Het comité maakt naar verwachting in een persconferentie bekend of er sprake is van een 'PHEIC' of dat er meer onderzoek moet worden gedaan.

De officiële waarschuwingen van de Wereldgezondheidsorganisatie bestaan sinds 2005. De directe aanleiding om zo'n statement te verspreiden is de uitbraak van SARS in 2002. Die levensbedreigende vorm van longontsteking werd ook voor het eerst waargenomen in China. Dvhn.nl

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel