Heisa om door VHP gedoneerde boeken

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

29 Januari 2020 19:19

Voor mij lezen

PARAMARIBO - “Als er een budget was waarop bibliotheken aanspraak zouden kunnen maken, was het niet zo ver gekomen dat leerkrachten boeken zouden bedelen.” Dit zegt Vivian Sedney, bibliothecaris en gewezen directeur van de ‘Schoolmediatheek medewerker voor het Basisonderwijs.’ Volgens hem worden boeken niet gescreend, omdat er geen bibliotheekbeleid is.

Zijn uitspraak is naar aanleiding van de heisa die is ontstaan nadat leerkrachten in het weekend boeken bij de voorzitter van de VHP, Chandrikapersad Santokhi, hebben opgehaald om de collectie op de scholen uit te breiden. Sedney haalt aan dat er geen budget is voor het bibliotheek wezen en toch probeert de waarnemend minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, André Misiekaba, zaken goed te praten.

"De boeken op scholen en in de Onderwijsbibliotheek zijn verouderd", zegt Sedney. Dit laatste verdient niet eens deze naam. Hij pleit voor een speciale begroting voor het bibliotheekwezen, om 'bedelpraktijken' te voorkomen. Hij weet dat de meeste bibliotheken met donatieboeken draaiende worden gehouden.

Misiekaba stelt dat het niet zo kan zijn "dat boeken vanuit de straat zonder screening" op scholen terechtkomen. "Wanneer leerkrachten in hun privétijd gaan naar een organisatie om boeken gedoneerd te krijgen voor privégebruik, dan begrijpt u dat er geen enkel probleem is. Wanneer de boeken worden genomen van een politieke organisatie met als bestemming onze mediatheken, dan moet er screening plaatsvinden."

Volgens de bewindsman zou elke zichzelf respecterende politieke organisatie dat moeten weten. "Als onze leerkrachten dingen doen die buiten de orde zijn dan moeten wij corrigerend optreden." De minister is duidelijk: "De boeken komen niet op de bibliotheek schappen en als ze er zijn moeten ze er af. De procedure moet gevolgd worden, waarbij de directeur van onderwijs gemeld of aangeschreven moet worden. Na screening mogen ze eventueel terug op de scholen. Als de organisatie niet weet hoe dingen lopen dan zijn wij daar om te corrigeren. De screening moet plaatsvinden. Wij willen bacove-achtige praktijken voorkomen."

Santokhi om een reactie gevraagd, reageert middels een verklaring van de mediacommissie van zijn partij: "Het is duidelijk dat de minister met een politieke actie bezig is om de VHP te besmeuren. Misschien kan hij net zoveel daadkracht tonen bij het volgen van procedures bij het aankopen van dure auto's, het doorsluizen van US dollars naar bevriende cambio's, het storten van opmerkelijk hoge bedragen bij de Postspaarbank en bij aanbesteding van consultants. De geschonken boeken zijn onschuldig en zijn bronnen van wijsheid waar onze kinderen op school nog veel van kunnen leren. Voor hem hebben we twee boeken. Eén waarin wordt uitgelegd 'Gij zult niet stelen' en één getiteld: Alibaba en de veertig rovers", luidt een passage uit de verklaring.

Misiekaba zegt dat hij zich niet van zijn stuk zal laten brengen. "Ik dacht dat de VHP volwassener zou reageren."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel